"Anti-homeopathie-stunt is waardeloos"

De stunt zondag in Gent, waarbij vijftien mensen homeopathische medicijnen met slangengif en arsenicum uitdronken en waaruit moest blijken dat homeopathie niet werkt, is waardeloos. Dat zeggen homeopaten en de Europese Federatie van Arstenverenigingen voor het Therapeutisch pluralisme (ECPM), die alternatieve artsen groepeert. "Uiteraard gebeurde er niets, het ging immers om een verdunning", aldus homeopaat Jean-Luc Vanderlinden.

Belga

Zondag dronken een vijftiental mensen, waaronder heel wat artsen en professoren, een flesje leeg waarin homeopatische verdunningen van slangengif en arsenicum zaten, terwijl zulke geneesmiddelen normaal gezien met druppels moet worden toegediend. Omdat iedereen zich na afloop kiplekker voelde, besloot de groep proefpersonen, die zich SKEPP noemt, dat er in homeopathische middelen geen werkzame stoffen aanwezig zijn en dat het dus om kwakzalverij gaat.

"Ze hebben duidelijk niets van homeopathie begrepen", aldus Vanderlinden. "Om te beginnen ging het om een homeopathische verdunning. Homeopaten weten al 200 jaar dat die verdunningen onschadelijk zijn", zo zegt hij. "Wat de werking betreft: een homeopathisch middel is afgestemd op een individu en zijn aandoening. De moeilijkheid bestaat er gewoon in het juiste middel voor de juiste persoon te vinden, want anders heb je inderdaad geen effect".

"De stelling 'geen nevenwerking, dus geen werking' klopt inderdaad niet" treedt Mark Bottu van de ECPM bij. "Wanneer men zuurstof toedient aan een gezonde persoon of als men water laat drinken aan iemand die niet gedeshydrateerd is, dan gebeurt er ook niets. Hieruit besluiten dat zuurstof geen effect kan hebben voor een cara-patiënt of dat water geen nut heeft voor een gedeshydrateerde is onzin", aldus Bottu. "Bovendien zegt één gevalsbeschrijving niets". "Want er zijn tenslotte toch veel mensen die wel al ondervonden hebben dat homeopathie werkt", beaamt Vanderlinden. "Trouwens, anderzijds bestaan er ook genoeg voorbeelden van klassieke geneesmiddelen die niet het gewenste effect hebben. Men mag toch niet vergeten dat patiënten meestal pas naar een alternatieve arts stappen wanneer de traditionele geneeskunde hen niet kan helpen".

Vanderlinden maakt zich dan ook geen zorgen over de toekomst van homeopathie. "De meeste van mijn patiënten vonden de stunt erg arrogant en wansmakelijk en blijven overtuigd van de werking van homeopathische middelen", aldus nog de arts.