Deskundigen bezorgd over genetisch gemanipuleerde tarwe

Biotechnologiereus Monsanto heeft de argwaan gewekt van milieudeskundigen die vermoeden dat het bedrijf genetisch gemanipuleerde tarwe wil dumpen in Zuid-Afrika. Dat meldden maandag plaatselijke media.

Belga

Monsanto zou vorige week toestemming hebben gevraagd om de tarwe, die momenteel in de Verenigde Staten en Canada het onderwerp vormt van gerechtelijk onderzoek, in te voeren voor commercieel gebruik.

"Monsanto probeert op die manier zich te verzekeren van een invoertoelating, in afwachting van een toelating voor de kweek in de VS en Canada", aldus het Afrikaanse centrum voor Bioveiligheid (ABC) in een mededeling.

Volgens de krant Star Newspaper moeten consumenten en boeren in Canada en de Verenigde Staten niets weten van de genetisch gemanipuleerde tarwe van Monsanto. "Waarom zou Afrika dan de dumpplaats moeten zijn van risicovol voedsel, dat niemand anders wil eten?", zei ABC vertegenwoordiger Mariam Mayet tegen de Star. Volgens Monsanto echter trekt het bedrijf naar Zuid-Afrika om zo tijd te winnen om te bepalen wat de invloed en veiligheid van de tarwe is. In Zuid-Afrika worden momenteel al genetisch gemanipuleerde gewasssen gekweekt. Zo is 85 pct van de katoenteelt, een kwart van de soja en zo'n 300.0000 hectare maïs genetisch gemanipuleerd.