Stad legt oor te luisteren bij jeugd in Kleine-Brogel

"Een jeugdhuis in Kleine-Brogel zou welkom zijn, hier is te weinig voor ons. We gaan ook niet naar jeugdhuizen in de andere kerkdorpen omdat die hun eigen publiek hebben," zegt Tom Paesen (19), op de allereerste hoorzitting van de stad voor jongeren van 14 tot 21 jaar. De komende weken legt Peer z'n oor te luisteren in alle kerkdorpen. In Kleine-Brogel daagde een tiental jonge mensen op.

jforier

Wat leeft er bij het jonge volkje en wat moet er anders? Dat wil de stad Peer ontdekken met een reeks hoorzittingen. Zaterdag werd in Kleine-Brogel de spits afgebeten. Hoewel slechts een tiental jongeren kwam opdagen, ontsponnen zich interessante discussies. Jeugdschepen Sigrid Cornelissen, jeugdconsulent Annette Bancken en buurtwerkster Mieke Sleurs kwamen luisteren, om achteraf het jeugdbeleid in de juiste richting te kunnen sturen.

"Eén grote hoorzitting zou geen effect hebben, omdat er in ieder kerkdorp voor jongeren een andere situatie is," weet Bancken. "We merken ook dat jongeren het liefst onder hun eigen kerktoren, tussen mensen die ze kennen, hun problemen aankaarten."

Het resultaat: in Kleine-Brogel blijkt er voor tieners en jonge twintigers weinig aanbod. "Een jeugdhuis zou welkom zijn," wordt geopperd. Volgens Tom Paesen (19) is er weinig aansluiting bij de jeugdhuizen in andere kerkdorpen. "Die hebben hun vast publiek en dan stap je daar vanuit een ander deel van Peer niet zo gemakkelijk binnen."

Cornelissen wil het voorstel bekijken, maar wijst op het werk dat erbij komt kijken. "Er zal volk achter de toog moeten staan, de boekhouding moet gebeuren. Kortom, het vraagt veel inzet van jullie."

Maar daar hadden de aanwezige jongeren duidelijk geen probleem mee. Voorlopig ontmoeten ze elkaar op de parking van het parochiehuis. "We hebben een tof contact met de buurt-agent maar als er vreemde politie patrouilleert, worden we gecontroleerd. We doen niets verkeerd, maar de buurt ziet dat en denkt foute dingen."

Gelukkig mag er af en toe gefuifd worden in het zaaltje aan het parochiehuis. "We ruimen alles zelf op en eigenlijk is het best gezellig."

Infoborden De rockwedstrijd Poppodium die Peer organiseert, krijgt van de aanwezigen een duim. "Al mag er ook zoiets komen voor dj's. Er zijn er heel wat in Peer, maar die krijgen geen kans. Misschien kan de gemeente helpen." Ook blijkt dat de jongeren van Kleine-Brogel soms moeilijk aan info komen over activiteiten in de gemeente. "Het stadskrant-je wordt niet gelezen door de jeugd. Omdat veel van ons al werken, hoor je ook minder van anderen wat er te doen is. De gemeentelijke infoborden langs de weg bieden wel veel uitgaans-tips."