Eerste warenhuis in Niel-bij-As

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is de knoop dan toch doorgehakt: de inwoners van As krijgen hun allereerste warenhuis. Een Sparfiliaal opent binnen enkele maanden de deuren in Niel-bij-As. En als de onderhandelingen enigszins mee zitten, komt ook in het centrum van As een supermarkt.

jforier

Een gemeente die zichzelf respecteert en als volwaardig aanschouwd wil worden, moet tenminste één warenhuis op haar grondgebied hebben. Dat vinden althans de inwoners van As, die het al jaren meer dan beu zijn dat ze telkens naar aanpalende gemeenten zoals Genk of Opglabbeek moeten rijden om inkopen te doen.

Maar het bleef wachten op een oplossing, want een gemeentebestuur kan uiteraard niet zelf een warenhuis gaan uitbaten. Het zou dus een keten of een investeerder moeten zijn, die zulke plannen in As wel zag zitten. Dat bleef tot nog toe onbeantwoord. Maar nu is er dan een kandidaat gevonden: de bouwheer van het appartementencomplex in Niel-bij-As heeft zelf beslist het onderste niveau in te richten als een volwaardig warenhuis, zij het niet in dezelfde proporties als bij buurgemeente Genk. Toch is schepen Miel Craeghs een gelukkig man. "Wij zijn inderdaad al langer vragende partij voor een degelijk warenhuis met een compleet aanbod," zegt Craeghs.

"We zijn dan ook tevreden dat dit eindelijk gebouwd wordt. Ik ben er van overtuigd dat mensen nu minder geneigd zijn om naar de buurgemeenten te gaan om hun inkopen te doen. En dat is de bedoeling. Wanneer het eerste warenhuis in As de deuren opent? Ze zijn nog bezig met de installatie, maar ik denk ergens in het voorjaar. We vermoeden op 1 april. En dat is geen grap," benadrukt hij.

In haar ijver om warenhuizen naar As te halen, heeft het gemeentebestuur overigens inmiddels meerdere kandidaten gevonden om ook in het centrum van As zo'n supermarkt te openen. "De besprekingen zijn nog steeds aan de gang," gaat Craeghs verder. "Met een van de kandidaten zijn we al zeer ver. Wie het is, willen we niet kwijt. Daar is het nog iets te vroeg voor. Wel kan ik zeggen dat we een locatie aan de Bevrijdingslaan en aan de wijk Ter Heide achter de hand houden om het warenhuis gestalte te geven. En inderdaad, als ook die onderhandelingen positief zijn afgerond, kunnen we zeggen dat As een economische meerwaarde heeft."