Lummense Chirolokalen worden openbaar verkocht

Een krot is alles wat na bijna een halve eeuw overblijft van de oude Lummense chirolokalen, tussen de Neerstraat en de Burggracht. In '57 verzamelden hier de eerste leidsters en meisjes, meer dan 45 jaar klonk hier elke week kinderspel. Dinsdag wordt het gebouw door de Lummense kerkfabriek openbaar verkocht. De opbrengst gaat naar de gerestaureerde kapel van de Beukenboom.

jforier

Lekkende goten, gescheurde muren, bomen en struiken die door het asfalt groeien. Het dak is zelfs helemaal verdwenen van het vroegere chirolokaal. Meer dan 45 jaar hebben hier hele generaties Lummense meisjes en leidsters geravot, tot de chiro een tiental jaar geleden naar de Sportweg verhuisde.

"Hier hebben we uren gespeeld als kind en daarna als leidster," vertellen Ria Dullers, Luce Cuypers en Erna Minten, die zondag nog even afscheid kwamen nemen van hun vertrouwde lokalen in het centrum van Lummen. "Ik wil nog een aandenken, maar op een oude baksteen zal ik moeten wachten tot ze aan de afbraak beginnen," zegt Luce.

Luce Cuypers koestert al vele jaren de drie eerste verslagboeken van de kersverse chiro: "Onder leiding van Irma Corthouts, Anna en Martha Dekens, Maria Rodiers en kapelaan Jurgens vond op 5 april 1957 de stichtingsvergadering plaats. De boeken zijn heel mooi verzorgd en zelfs opgefrist met tekeningen die soms door de teksten lopen. Naar de eerste fotoboeken ben ik nog op zoek, want we vieren binnenkort het 50-jarige bestaan van de Lummense chiro." Hun jeugdjaren mogen dan wel voorbij zijn, de drie voormalige leidsters hebben nog geen streep getrokken onder hun chiro-verleden, want jaarlijks gaan ze nog mee op kamp als kookmoeder. Heel wat herinneringen komen boven, en Ria Dullers weet nog dat de zus van Erna Minten op een zondag stante pede naar huis werd gestuurd. "Greta droeg roze sokjes en omdat wit verplicht was, vloog ze naar huis."

De eerste jaren sloten zich niet zoveel meisjes aan bij de chiro, in '71 trokken ze met 54 op kamp naar Westmalle. Nadat kapelaan Frans Hermans in Lummen werd aangesteld, verdubbelde het aantal. De drie lokalen in het oude gebouw volstonden niet, dus werden twee oude schoolgebouwen opgekocht en bijgebouwd.

Een tiental jaar geleden verhuisde de chiro samen met de KSA naar de Sportweg. Sindsdien werd het gebouw enkel nog als opslagplaats gebruikt door de kerkfabriek. Dinsdag wordt het nu openbaar verkocht: het is een investeringseigendom en na de sloop zullen er allicht appartementen opgetrokken worden.