Britse meisjes drinken meer dan jongens

Vijftienjarige meisjes in Groot-Brittannië drinken meer alcohol dan even oude jongens. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde studie. Daarin ondervroegen wetenschappers van de universiteit van Glasgow in Schotland meisjes en jongens van 15 over hun vrijetijdsbesteding. Zij vergeleken het resultaat met een gelijkaardig onderzoek van 1989.

Belga

Het aantal 15-jarige meisjes dat reeds regelmatig alcohol drinkt, is binnen slechts één generatie meer dan verviervoudigd: het percentage steeg van 15 tot 66. De meisjes overvleugelden daarmee de jongens, van wie 61 procent aangaf regelmatig alcohol te drinken. In 1989 ging het om 22 procent.

Het aantal tienermeisjes dat sigaretten rookt, is verdubbeld. Drugs gebruiken doen meisjes nu zes keer meer (38 procent) dan eind van de jaren tachtig (6 procent). Maar ook de jongens grijpen meer naar alcohol, tabak en drugs dan in 1989. Vergeleken met de meisjes lezen zij echter kennelijk meer, blijven 's avonds meer thuis en zijn meer bezig met computers en videospelen.

Het gedrag van de meisjes is volgens de leidster van het onderzoek, dr. Helen Sweeting, onder andere te verklaren doordat zij minder aan sociale dwang onderhevig zijn dan vroeger. "Zij genieten meer vrijheid dan hun moeder en grootmoeder en zij zijn gelijkberechtigd. Maar zij moeten voorzichtig zijn en de gevolgen voor hun gezondheid in acht nemen".