Blair dacht dat Chirac hem 'te grazen wilde nemen'

De Britse premier Tony Blair heeft een tijdlang gedacht dat de Franse president Jacques Chirac "hem te grazen wilde nemen" toen de twee botsten over de oorlog in Irak. Dat staat in een nieuwe biografie van Blair waarvan maandag een voorpublicatie in de Financial Times is verschenen.

AP Ned

"Blair begon onder meer op basis van informatie van de Britse inlichtingendienst te geloven dat de ruzie over Irak een dekmantel was voor een conflict dat veel dieper ging", schrijft Philip Stevens, politiek columnist bij de Financial Times, in zijn biografie van Blair. Volgens rapporten van de inlichtingendienst had Chirac het idee dat zijn plaats als natuurlijk leider van Europa was ingepikt door Blair. De president vond dat het tijd was om zichzelf weer te laten gelden en "het perfide Albion te kortwieken", zoals Stevens het formuleert. Met andere woorden, deze vete was niet alleen politiek maar ook persoonlijk.

Ook al ontkent Frankrijk het verhaal, Blair geloofde het en hij vertelde zijn medewerkers dat Chirac hem te grazen wilde nemen, aldus Stevens.