Bill Gates wordt in Britse adelstand verheven

Bill Gates, de oprichter van het softwareconcern Microsoft, wordt in de adelstand verheven, heeft het Britse ministerie van buitenlandse zaken maandag bekendgemaakt. Koningin Elizabeth II slaat de schatrijke Gates op een later te bepalen datum tot ridder.

AP Ned

De Amerikaanse Microsoft-topman en filantroop liet weten vereerd te zijn met de koninklijke onderscheiding. Omdat Gates geen Brit is, mag hij zich geen 'sir' noemen. Wel mag hij de letters KBE achter zijn naam zetten, die staan voor Knight of the British Empire (ridder van het Britse rijk).

Minister van buitenlandse zaken Jack Straw had Gates bij de koningin voorgedragen voor de onderscheiding. Volgens Straw is Gates (48) is van de belangrijkste ondernemers ter wereld en is Microsoft van grote waarde voor de Britse economie. In Groot-Brittannië werken tweeduizend mensen voor het softwarebedrijf.

De liefdadigheidsstichting van Bill en zijn echtgenote Melinda Gates schonk vier jaar geleden 210 miljoen dollar aan de universiteit van Cambridge. Het geld is bedoeld als studiebeurs voor buitenlandse studenten.