Broodprijs mag 10 eurocent omhoog

Een groot wit of bruin brood mag maximaal 1,54 euro kosten, tot gisteren was dat 1,44 euro. Voor een groot brood van 600 gram betaalt de consument maximum 1,24 euro, terwijl dat voor een klein brood van 400 tot 500 gram hoogstens 1,02 euro mag zijn.

Belga

Dat heeft de Vlaamse Bakkersfederatie VeBIC meegedeeld. De organisatie beklemtoont dat de prijs voor het laatst door de overheid is gewijzigd. Deze prijzen zijn inclusief BTW, maar exclusief de supplementen voor het snijden en verpakken (0,07 euro) en voor de levering aan huis (0,05 euro). Deze prijzen blijven ongewijzigd.

VeBIC wijst erop dat de laatste verhoging van de broodprijs van 6 juli 2001 dateert en dat de sector "dringend behoefte aan zuurstof had". Vanaf 1 juli 2004 legt de overheid niet meer de broodprijs vast, maar het mechanisme van de markt. De liberalisering van de markt zal een eind worden gemaakt aan de prijszetting door de overheid, die in 1940 werd ingevoerd.

Door de liberalisering vooraf te laten gaan door een laatste prijsverhoging, krijgt de markt enkele maanden de tijd om zich voor te bereiden op de vrije prijsvorming van het brood, zegt VeBIC. De stijging van de grondstofkosten, strengere eisen op het vlak van bedrijfshygiëne en de zware personeelskosten, vormen een "ernstige bedreiging voor de rendabiliteit en het voortbestaan van de ambachtelijke brood- & banketbakkerijen".