Treinongeval Pecrot: geen uitspraak politierechtbank voor september

Er komt geen uitspraak voor september in het dossier van het treinongeval in Pecrot, op 27 maart 2001, dat aan acht mensen het leven kostte en een twaalftal verwondde. Dat heeft de voorzitter van de politierechtbank in Waver maandag aangegeven.

Belga

De rechtbank wil aan alle partijen, ook aan het openbaar ministerie en de voorzitter, de tijd geven om over alle gegevens te beschikken die het probleem van de verantwoordelijkheid in de zaak zouden kunnen oplossen.

De advocaten van de burgerlijke partijen hebben maandag conclusies ingediend. Daarin hebben ze onder meer geantwoord op de vragen van de NMBS over diens verantwoordelijkheid in de zaak en de bevoegdheid van de politierechtbank. Procureur des konings mevrouw Lambrights legde een nota neer over deze twee vragen.

Na onderzoek naar de verantwoordelijkheid van de NMBS dagvaardde het parket van Nijvel de spoorwegmaatschappij als strafrechtelijk verantwoordelijk rechtspersoon voor doodslag en onvrijwillige slagen en verwondingen door gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid.

De burgerlijke partijen ontmoeten op 5 februari in Luik de onafhankelijke vakbond van treinbestuurders om uit maken of het nodig is NMBS-personeel als getuige te horen of eventueel rechtstreeks te dagvaarden. Zo is maandag vernomen. De politierechtbank zal al een hele lijst getuigen horen. De debatten zullen daardoor niet voor de maand mei van start kunnen gaan. Een volgende zitting in de zaak is voorzien op maandag 9 februari om 14.30 uur.