Wielrennen - UCI: "Ook bloedtransfusies nu opspoorbaar"

Bloedtransfusies gebruikt als vorm van doping zullen vanaf dit seizoen op onrechtstreekse manier opspoorbaar zijn. Dat maakte Hein Verbruggen, voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI vrijdag bekend. "Er bestaat een Australische methode die met heel grote zekerheid zegt of er beïnvloeding is of niet", verklaarde Verbruggen. "Het gaat om een onrechtstreekse methode. In 999 van 1000 gevallen kunnen we aantonen of er beïnvloeding was of niet", verduidelijkte Hein Verbruggen. "We kunnen deze methode echter niet gebruiken om iemand te sanctioneren. Wat we wel kunnen doen, is hetzelfde principe toepassen als bij een renner met een te hoog hematocrietgehalte."

Belga

Dat komt er dan op neer dat een 'verdacht' renner na een bloedonderzoek een verplichte rustpauze moet nemen. Momenteel betekent een te hoge hematocrietwaarde hetzelfde als een intrekking van de wielerlicentie voor een minimale duur van 15 dagen.

De veronderstelling van het gebruik van bloedtransfusies als dopingmiddel stak de kop op na telefoongesprekken in het kader van de Cofidis-affaire.