Australian Open: Federer hakt Reid in de pan

De Zwitser Roger Federer is voorlopig niet af te stoppen op de Australian Open in Melbourne. Het tweede reekshoofd verloor in drie ronden nog geen set en in totaal slechts twintig spelletjes. Laatste slachtoffer van de 22-jarige Zwitser was de Australiër Todd Reid (ATP-148): 6-3, 6-0, 6-1. Het dient wel gezegd dat Federers tegenstanders tot nu toe niet uit de top-100 kwamen. Afwachten wat dat in de 1/8e finale wordt tegen publiekslieveling Lleyton Hewitt, ex-nummer één van de wereld.

Belga

Federer had voor zijn partij tegen Reid, die een wildcard had gekregen van de organisatie, maar 74 minuten nodig. Reid was duidelijk nog niet hersteld van zijn vijfsetter tegen de Armeniër Sargis Sargsian op donderdag.

Toch liet Federer in de beginfase zijn opslagspel uit handen glippen, maar dat kreeg de Zwitser meteen superscherp. Hij won meteen veertien spelletjes op rij. "Ik moest reageren na mijn opslagverlies", aldus Federer, die vorig jaar 78 wedstrijden en zeven titels won. "Maar veertien spelletjes op rij winnen, dat gebeurt niet al te vaak. In de eerste set voelde het alsof ik wat kracht miste, maar ik bleef kalm en nadien liep het lekker."

Tegen Hewitt, het vijftiende reekshoofd, wordt Federer voor het eerst met echte tegenstand geconfronteerd. De verloofde van Kim Clijsters vocht in de eerste twee sets een verbeten gevecht uit met de jonge Spaanse belofte Rafael Nadal (ATP-41), die telkens pas in de tiebreak kraakte. De derde set was er voor de 17-jarige debutant teveel aan: 7-6 (7/2), 7-6 (7/5), 6-2 na 2u29, dubbel zo lang als Federers match. Het wordt afwachten of Hewitt voor het eerst de barrière van de 1/8e finales kan doorbreken. Dat lukte de voormalige nummer één van de wereld bizar genoeg nog nooit in Melbourne Park.