Césars: drievoudige nominatie voor drieluik Belvaux

De trilogie "Un couple épatant"/"Après la vie"/"Cavale" van de Waalse schrijver, cineast en acteur Lucas Belvaux heeft drie nominaties in de wacht gesleept voor de Césars 2004, het Franse kleine broertje van de Oscars. De trilogie werd genomineerd in de categorieën regie, scenario en montage. Op zaterdag 21 februari vindt in Parijs de 29ste César-plechtigheid plaats. Het drieluik van Belvaux is een Belgisch-Franse coproductie met, naast Belvaux zelf, ook de (voormalige) Italiaanse diva en schoonheid Ornella Muti in de hoofdrollen. Ook de animatieprent "Les Triplettes de Belleville", een Frans-Belgisch-Canadese coproductie van de hand van de Franse filmer Sylvain Chomet verzamelde een handvol nominaties, ondermeer voor beste film, fictie-debuut en muziek. In de productie zijn drie Vlaamse productiehuizen betrokken: Vivi Film, Walking the Dog en ArtDog.

Belga

Eveneens een Belgisch productietintje heeft de film "Depuis qu'Otar est parti" van Julie Bertuccelli, onder andere genomineerd voor het fictiedebuut en het scenario. Koploper in de nominatielijst is, met elf vermeldingen, "Bon Voyage" van Jean-Paul Rappeneau. "Pas sur la bouche" van veteraan Alain Resnais verzamelde negen nominaties. Merkwaardig weinig vermeldingen kreeg "Swimming Pool", het meest recente meesterwerkje van Francois Ozon. Voor de hoofdvogel -beste film- komen naast de films van Rappeneau, Resnais en Chomet ook nog het Canadese "Les Invasions barbares" van Denys Arcand en "Les Sentiments" in aanmerking.

Voor de niet-Franstalige film werden drie Amerikaanse films genomineerd: het epos "Gangs of New York" van Martin Scorsese, het drama "Mystic River" van Clint Eastwood en Gus van Sants opvallend lyrische bewerking van het drama in Colombine, "Elephant". Dat trio krijgt concurrentie van Stephen Daldry's verzameling vrouwenportretten "The Hours" en de verbluffende prent "Vozvrasjsjjenie" (De Terugkeer) van debuterend regisseur Andrej Zvyagintsev, die meteen tot Ruslands nieuwe Tarkovsky werd gebomdeerd.