Onderzoek rond klachten mishandeling Hawking

In Groot-Brittannië draait de geruchtenmolen volop rond de vermoedelijke mishandeling van fysicus Stephen Hawking.

Belga

De echtgenote van Hawking zou haar man herhaaldelijk geslagen en psychisch mishandeld hebben, zo beweren verplegers van de wetenschapper. Stephen Hawking, die aan een ongeneeslijke spierverlamming lijdt, ontkent de geruchten. Volgens de krant The Times zou de politie de vrouw van de gerenommeerde wetenschapper willen verhoren.

De 62-jarige Hawking verblijft momenteel in het ziekenhuis voor een longinfectie. De man lijdt al jaren aan de ongeneeslijke spier- en zenuwziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) en is aan zijn rolstoel gekluisterd. Hij kan zich alleen door middel van een spraakcomputer verstaanbaar maken. Hawking noemt de beschuldigingen aan het adres van zijn vrouw "volledig ongegrond" en vraagt om zijn privésfeer te respecteren.

Volgens The Times zijn totnogtoe tien voormalige verpleegsters van Hawking ondervraagd en ze zouden allemaal de "psychische en verbale mishandelingen" van de vrouw aangehaald hebben. Zo zou ze haar man een bad gegeven hebben in heet water en hem "kreupel" genoemd hebben. Tim Hawking, de jongste zoon van de fysicus, verklaarde in de krant dat hij zich zorgen maakt om zijn vader.

"Hij ontkent alles en ik hoop dat hij mij voldoende respecteert om mij de waarheid te zeggen", voegde Tim Hawking daaraan toe.

Hawking staat bekend als een van de meest vooraanstaande wetenschappers van deze tijd. Sinds 1970 doceert hij wiskunde aan de universiteit van Cambridge.