Vlieglicentie Sobelair verlengd tot donderdag

Het Bestuur der Luchtvaart heeft de vlieglicentie (AOC) van het failliete Sobelair tot donderdag verlengd. Dat maakte Eric Aerden, de woordvoerder van het ministerie voor Transport bekend. Het zou wel om de laatste verlenging gaan. Tegen die datum zouden de curatoren dus een akkoord met een overnemer moeten hebben.

Belga

De curatoren van de failliete chartermaatschappij onderhandelden maandag nog steeds met een aantal kandidaat-overnemers. Geen van hen diende al een bankkrediet in, zoals geëist door de curatele. Volgens curator Joris De Smet daagde maandag een nieuwe geïnteresseerde op. Over zijn identiteit wilde De Smet niets kwijt.

Voormalig eigenaar van Sobelair, Aldo Vastapane, kondigde intussen aan te overwegen in beroep te gaan tegen het faillissement. "We begrijpen niet waarom Sobelair failliet is verklaard, terwijl het bedrijf aan niemand geld verschuldigd is en we nog 2 miljoen euro in kas hebben", aldus Vastapane aan BELGA. De beslissing om al dan niet in beroep te gaan, zal woensdag worden genomen.

Het arrest van de handelsrechtbank toont nochtans aan dat Sobelair zijn betaling (684.637,42 euro) aan de curatele van Sabena in december niet is nagekomen. Ook aan de piloten was de chartermaatschappij nog 2,5 miljoen euro verschuldigd. Omdat er geen vooruitzicht was voor nieuwe kredieten en de rekeningen van de maatschappij geblokkeerd waren naar aanleiding van het conflict met voormalig bestuurder Luc Mellaerts, oordeelde de Brusselse handelsrechter vorige week dat het bedrijf zich in staat van faillissement bevond.

Over wie verantwoordelijk is voor de problemen bij de chartermaatschappij, voeren Vastapane en Mellaerts een heuse strijd in de media uit. Maandag verspreidde Mellaerts een persmededeling waarin hij zijn zakenpartner beschuldigt van "laster".

Volgens Mellaerts is Vastapane "niet naïef" en was hij wel degelijk op de hoogte van het feit dat de herziening van de leasevoorwaarden door DSF niet onvoorwaardelijk vaststond op het moment van de overname. Mellaerts betreurt dat enkel de piste van een samengaan met SN Brussels Airlines werd gevolgd. Hij verzette zich tegen die optie, wat uiteindelijk tot zijn ontslag heeft geleid.