Airbus troeft Boeing af bij order voor Britse tankvliegtuigen

De Britse regering heeft maandag gezegd dat zij met de Europese vliegtuigbouwer EADS, het moederbedrijf van Airbus Industrie, gaat onderhandelen over de aanschaf van tank- en transportvliegtuigen voor de Royal Air Force.

AP Ned

Volgens het ministerie van defensie lijkt het aanbod van de Europese fabrikant, waarbij Rolls Royce, Cobham en Thales zijn aangesloten, aanlokkelijker dan dat van een combinatie van het Amerikaanse Boeing en het Britse BAE Systems. Het Britse ministerie denkt voor de onderhandelingen "enkele maanden" nodig te hebben alvorens definitief tot de aanschaf over te gaan.

De tank- en transportvliegtuigen moeten de bejaarde VC10's en TriStars waar de RAF nu mee vliegt vervangen. Airbus biedt een toestel aan op basis van de Airbus A330, Boeing heeft een militaire versie van de 767 in de aanbieding. Volgens het voorgestelde contract houdt Airbus de vliegtuigen in eigendom en onderhoud, terwijl de RAF de militaire operaties voor zijn rekening neemt. Met de aanschaf is een bedrag gemoeid van dertien miljard pond (bijna negentien miljard euro). Als EADS het contract in de wacht sleept, begint Airbus, dat Boeing op de markt voor verkeersvliegtuigen al overvleugelt, de Amerikanen ook op de militaire markt te bijten.

Boeing zou voor twintig miljard dollar honderd 767-tankers leveren aan de Amerikaanse strijdkrachten, maar het Pentagon heeft de overeenkomst opgeschort wegens mogelijke onregelmatigheden in de aanbesteding. Onderzocht wordt of Boeing op ongeoorloofde wijze inzage heeft gehad in prijsgegevens van Airbus.