Aventis verwerpt openbaar bod Sanofi

De Raad van Bestuur van de Frans-Duitse farmaceutische groep Aventis heeft maandag unaniem het openbaar bod van zijn Franse concurrent Sanofi-Synthélabo verworpen. Dat heeft Aventis officieel bevestigd.

Belga

Sanofi-Synthélabo kondigde maandagmorgen de lancering van een gemengd publiek overnamebod op Aventis aan voor een geschat bedrag van 47,8 miljard euro. Het gemengd bod bestond uit 81 procent aandelen en 19 procent cash geld.

Bedoeling was met de overname de derde belangrijkste speler op wereldvlak te worden, na het Amerikaanse Pfizer en het Britse GlaxoSmithKline. Maar volgens analysten is het bod van Sanofi-Synthélabo niet erg compatibel met de reële economische waarde van Aventis.

De ceo van Sanofi-Synthélabo, Jean-François Dehecq, legde tijdens een persconferentie uit dat het management van Aventis zondagavond op de hoogte was gebracht van het bod. Hij zei dat geopteerd was voor een vijandig overnamebod om de zaken vlug te laten verlopen. "Een vriendschappelijk bod wil zeggen dat er heel lang gepraat moet worden", aldus Dehecq. "Aventis was een breekbaar huis geworden en het ogenblik was aangebroken om het bod te lanceren", zo voegde hij er nog aan toe.

De autoriteiten van de Franse financiële markten hebben gevraagd om de schorsing van de aandelen van beide bedrijven tot 15.00 uur maandagmiddag.