Schuld van Parmalat miljarden hoger dan gemeld

Uit een nieuwe controle van de boekhouding blijkt dat de nettoschuld van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat 12,5 miljard euro hoger ligt dan wat het bedrijf afgelopen herfst, kort voordat een enorm boekhoudschandaal losbarstte, bekendmaakte. Dat heeft Parmalat maandag zelf gemeld.

Belga

De curator van Parmalat, die de nieuwe audit door PriceWaterhouse Coopers had bevolen, ontdekte dat de nettoschuld van de eerste negen maanden van 2003 14,3 miljard euro bedroeg en niet de 1,8 miljard euro die Parmalat eind september rapporteerde. Het nieuwe schuldbedrag komt overeen met eerdere schattingen van economische analisten en onderzoekers.

Volgens Parmalat gaat het wel nog om een voorlopig rapport en kunnen de bedragen nog veranderen. Een deel van de bevindingen blijven geheim. Om de beurs van Milaan niet geheel in het ongewisse gelaten, sprak de curator met de Italiaanse minister van industrie af om een deel van de informatie vrij te geven. Eind september 2003 waren de liquide middelen van Parmalat volgens de controleurs verwaarloosbaar. Het bedrijf liet weten dat het desondanks in staat is om betalingen te doen, op enkele uitzonderingen na.

Het schandaal rond Parmalat barstte los in december toen het bedrijf toegaf dat het bij de Bank of America geen rekening met daarop ongeveer vier miljard euro had. Een brief die de rekening moest rechtvaardigen, bleek vervalst. Tien mensen, waaronder oprichter Calisto Tanzi, zijn aangehouden.