Vrouwen zoeken hun vriendjes op chatboxen

HASSELT -

Nog niet zo lang geleden was het voor mannen bijzonder moeilijk om een afspraakje te versieren via het Internet, vooral omdat het aantal vrouwen dat over het Internet surfte niet echt was om over naar huis te schrijven. Maar sinds meer en meer mensen - al dan niet via hun job - hun weg vinden naar het Internet, duiken ook steeds meer vrouwen op op het internet. En ook de verschillende dating-chatboxen mogen zich verheugen in hun aandacht. Wij vonden er twee bereid om, onder een fictieve naam weliswaar, het verhaal van hun zoektocht te doen.

Davy VANDEVINNE

BR>

«Ik heb op dit moment een vriend,» aldus de 23-jarige Ellen, «maar ik vind het nog altijd leuk om te flirten en nieuwe mensen te leren kennen bij het chatten. Ik vind het een veel eerlijkere manier om iemand te leren kennen. Je kan alleen voortgaan op het karakter en de manier waarop iemand zich gedraagt. Je hebt immers geen idee hoe iemand eruit ziet. Dat maakt het én spannend én eerlijk.»

«Dat ik zelf niet helemaal eerlijk ben? Ik weet het, maar als mannen naar een echt afspraakje hengelen, zeg ik wel altijd eerlijk dat ik al een vriend heb. En dan haken inderdaad heel wat mannen af...»

Fotootje

Diana is ietwat ouder, 34 intussen, en heeft geen vriend. Ze werkt als secretaresse bij een bedrijf in het Brusselse en begon met chatten nadat ze de film 'You've got mail' met Tom Hanks en Meg Ryan zag. «Ik vond het meteen iets hebben. Het is leuker dan reageren op contactadvertenties, want dat is zo geforceerd. Kennismaken op de chatboxen gaat veel vlotter en je leert ook heel verschillende mensen kennen. In het dagelijkse leven is alles meer in hokjes opgedeeld. In cafés vind je drinkers, in de sportclubs sporters... Op het Internet babbel ik met studenten, buitenlanders, mensen met totaal andere beroepen. Ik leer mensen kennen waar ik anders nooit mee aan de praat zou raken.»

Zijn er ooit ook echte afspraakjes uit voortgevloeid? «Ik ben al twee keer uit geweest met een man die ik heb leren kennen op de chatbox, ja. Eén keer was het heel erg gezellig, de andere keer viel het een beetje tegen. Uiterlijk mag dan op het Internet niet belangrijk zijn, als je elkaar in het echt ziet, speelt het toch mee. Daarom vraag ik nu ook liefst een fotootje. Zo krijg je toch al een beter idee met wie je aan het babbelen bent. Maar met die ene heb ik echt een heel leuke avond gehad. We zien wel wat er nog van komt. Ik houd er wel van dat je niet meteen verplichtingen hebt tegenover iemand. Bij een afspraak met een persoon van een contactadvertentie, voel ik me veel minder vrij. Dan heb ik soms het gevoel dat ik mezelf op de een of andere manier moet proberen te verkopen.»

Harem

Het allerinteressantste aan het chatten op het Internet, vinden ze de anonimiteit. «Het voordeel daarvan is dat je veilig bent,» legt Ellen uit. «Daardoor kun je wat verder gaan dan je in het echt zou doen. Je kan het achterste van je tong laten zien, maar het hoeft niet echt. Want je weet toch: als iemand je niet aanstaat, reageer je gewoon niet meer. De ander kent toch je naam of adres niet. En dat is soms maar goed ook, denk ik. Want als ik al die verhalen over stalking hoor... Ik moet iemand toch al goed kennen, vóór ik hem mijn adres geef.»

Maar de anonimiteit kan ook nadelen hebben. Dat ondervond Ellen al aan den lijve. «Toen ik begon met chatten, had ik namelijk nog geen vriend. Ik leerde een leuke jongen kennen op een chatbox en ik moet toegeven: ik was er een beetje weg van. Het was een echte schat en ik kon er urenlang mee praten. Ik had het gevoel dat het echt klikte tussen ons en ik wou dan ook graag een keer een echte afspraak maken. Tot ik erachter kwam dat hij nog een tiental andere namen had en er een echte Internet-harem op nahield. Dat deed toch wel even pijn, hoor. Daarom ook dat ik nu geen hoge verwachtingen meer heb. Ik wil me gewoon amuseren en dat lukt nergens beter dan op een chatbox.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer