Farmaciebedrijf Sanofi uit op vijandige overname concurrent Aventis

Het Franse farmaciebedrijf Sanofi-Synthélabo heeft een vijandig bod uitgebracht op zijn grotere concurrent Aventis. Dat heeft de directeur van Sanofi, Jean-François Dehecq, maandag bekendgemaakt. Als de aandeelhouders van Aventis het bod van Sanofi aannemen, gaan de bedrijven samen de grootste medicijnenproducent van Europa vormen.

AP Ned

Volgens Dehecq heeft het ongevraagde bod op Aventis de goedkeuring van de twee grootste aandeelhouders van Sanofi, het olieconcern Total en cosmeticaproducent L'Oréal, die samen 44 procent van de aandelen in het farmaciebedrijf hebben. Hij zei te verwachten dat de fusie tussen de twee bedrijven aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar rond is.

Aventis zei niet te willen reageren op het vijandige bod voor het van alle details op de hoogte is. De Franse pers meldde echter dat Aventis al een aantal bankiers om advies heeft gevraagd om de aanval van zijn concurrent af te slaan.

Als Sanofi in zijn opzet slaagt, ontstaat wat verkoopcijfers betreft het grootste farmacieconcern in Europa. Het concern zal dan een van de vier grootste medicijnproducenten ter wereld zijn, samen met de Amerikaanse concerns Pfizer Inc. en Merck & Co. en het Britse GlaxoSmithKline PLC.