AZG klaagt misbruik medicijnen in Italiaanse asielcentra aan

De humanitaire organisatie Artsen zonder Grenzen (AZG) heeft maandag het overmatig gebruik van psychotrope medicijnen in Italiaanse centra voor illegale immigranten veroordeeld.

Belga

Op een persconferentie in Rome vroeg AZG dat drie centra, in Turijn, Lametia Terme en Trapani, gesloten zouden worden, omdat "de minimale waardigheid voor een individu er niet gegarandeerd is". In Trapani en Lametia Terme is het gebruik van psychotrope middelen "zonder maat" en er zijn talloze gevallen van zelfverminking vastgesteld. In Turijn zijn de asielzoekers ondergebracht in containers waar de leefomstandigheden erg pijnlijk zijn, zowel in de zomer als in de winter.

AZG bezocht 16 centra in Italië tussen juni en oktober 2003. Volgens de organisatie is "geen enkele geïnspecteerde instelling in staat om aan de noden van de mensen te voldoen". AZG stelde bovendien "talrijke overtredingen van de asielprocedures" vast, evenals "een gebrek aan wettelijke bijstand".

Het enige positieve aspect in de instellingen is de voedselbedeling. AZG heeft de Italiaanse overheid gevraagd een "onafhankelijke en onpartijdige instantie" op te richten die erop toeziet dat de mensenrechten gerespecteerd worden, dat de sanitaire voorzieningen in orde zijn en dat procedures voor asielaanvragen gerespecteerd worden in deze centra. Tussen juli 2002 en juli 2003 verbleven 16.924 mensen in de centra.