Chinese president op bezoek in Frankrijk

De Chinese president Hu Jintao is maandag aangekomen in Frankrijk voor een staatsbezoek. Niet iedereen is blij met de komst van de Chinese leider, met name vanwege de slechte reputatie van het land op het gebied van mensenrechtenschendingen.

AP Ned

Sommige Franse parlementsleden hebben aangekondigd de toespraak van Hu tot het parlement te zullen boycotten. "Niets verplicht ons te luisteren naar degene die de grootste dictatuur van de wereld leidt", aldus parlementariër Lionnel Luca, een partijgenoot van president Jacques Chirac. Luca sluit zich aan bij een demonstratie tegen de Chinese bezetting van Tibet die tegelijk met Hu's toespraak gepland staat.

Hu's bezoek aan Frankrijk is zijn eerste aan Europa sinds zijn aantreden in 2003 en is een strategische zet om betere betrekkingen op te bouwen met de Europese Unie. Naar verwachting zal dat dan ook een van de gespreksonderwerpen zijn, evenals de wederopbouw van Irak en de economische groei van China. De handel tussen Frankrijk en China was afgelopen jaar goed voor dertien miljard dollar, een stijging van ruim 60 procent ten opzichte van 2002.