Pakistaanse kerngeleerden 'maakten winst'

De Pakistaanse minister van informatie Sheikh Rashid Ahmed heeft maandag bekendgemaakt dat een of twee Pakistaanse kerngeleerden "zich voor persoonlijk gewin onverantwoordelijk hebben gedragen". Het komt er op neer dat Pakistan toegeeft dat kerngeleerden atoomgeheimen aan derden hebben verkocht.

AP Ned

Volgens de regering hebben sommige atoomgeleerden mogelijk uit persoonlijk winstbejag geheimen verkocht aan andere landen, waaronder Iran, Libië of Noord-Korea. Ahmed wilde geen namen noemen. Minister van binnenlandse zaken Faisal Saleh Hayyat zei maandag dat de verhoren in een vergevorderd stadium verkeren en "zeer binnenkort" worden afgerond. Hayyat zei dat schuldigen worden aangepakt, ongeacht hun rang of status.

De zaak kwam eind november aan het rollen toen Iran zijn pogingen om kernwapens te ontwikkelen opbiechtte aan de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Acht medewerkers van Khan Research Laboratories, het kernwapeninstituut dat is genoemd naar zijn oprichter, de 'vader' van de Pakistaanse atoombom dr. Abdul Qadeer Khan, zijn aangehouden voor verhoor.

De politie onderzoekt de bankrekeningen van sommige kerngeleerden. Volgens een melding zondag heeft de politie van twee geleerden rekeningen opgespoord waar verdachte miljoenentransacties op hebben plaatsgevonden. Hayyat wilde niet zeggen aan wie de rekeningen toebehoren, maar volgens de Pakistaanse pers concentreert het onderzoek zich op Khan zelf en op Mohammed Farooq, een voormalige directeur van het Pakistaanse kernwapenlaboratorium.