Nieuwe grondwet Afghanistan van kracht

Afghanistan heeft een nieuwe grondwet. President Hamid Karzai zette maandag, onder luid applaus van ministers, buitenlandse diplomaten en voormalig koning Mohammad Zaher Shah, zijn handtekening onder het document.

AP Ned

De grondwet is in een paar weken tijd opgesteld door de loya jirga, de wetgevende vergadering, waaraan vijfhonderd afgevaardigden uit het hele land deelnamen. Die kwamen op 4 januari met een eindresultaat. De grondwet voorziet in een presidentieel systeem met vergaande bevoegdheden voor het staatshoofd. Volgens Karzai is dat nodig om Afghanistan na ruim twee decennia van burgeroorlog bijeen te houden. Overeenkomstig Karzai's wens komen er geen premier en geen krachtige regionale bestuursraden.

Er zijn in de grondwet concessies gedaan aan islamitische hardliners die wilden dat de wetgeving in overeenstemming is met de islam. Zo komt er mogelijk een verbod op het schenken van alcohol in openbare gelegenheden. Tot tevredenheid van mensenrechtenactivisten is in de grondwet opgenomen dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Dat was geenszins het geval onder het Taliban-bewind dat in 2001 door de Verenigde Staten en hun bondgenoten ten val werd gebracht.

Afghanistan wordt nog altijd geteisterd door veel geweld. In sommige provincies raken regelmatig milities van krijgsheren slaags en met name in het zuiden van het land worden geregeld aanslagen gepleegd door Taliban-strijders. De Verenigde Naties waarschuwen dat de verkiezingen die volgens de nieuwe grondwet voor juni gepland staan, uitgesteld moeten worden als de veiligheidssituatie niet verbetert. Tot nu toe hebben VN-medewerkers slechts 500.000 van de geschatte tien miljoen kiesgerechtigde Afghanen kunnen registreren. De VN-teams zijn nog niet in de meest gevaarlijke gebieden geweest.