Vermoorde Belgische para's krijgen herdenkingsmonument

De Rwandese regering heeft maandag beslist om een bijkomend deel van Kamp Kigali, waar tien jaar geleden tien Belgische Blauwhelmen werden vermoord, af te staan aan België. Op de plaats van de moorden zal een herdenkingsmonument worden opgericht voor de Belgische para's, evenals voor de honderdduizenden Rwandezen die omkwamen bij de genocide in 1994.

Belga

"Het is geen enkel probleem om nog twee bijkomende gebouwen af te staan omdat dit in het belang is van beide landen", aldus Defensieminister Marcel Gatsinzi, die in Kigali een onderhoud had met zijn Belgische collega André Flahaut.

Flahaut kreeg in november 250.000 euro ter beschikking van de ministerraad om een herdenkingsmonument op te richten in het Kamp Kigali, waar de tien Blauwhelmen uit Flawinne op 7 april 1994 werden vermoord. De para's maakten deel uit van de Rwandamissie van de Verenigde Naties bij het begin van de genocide waarbij miljoen mensen het leven lieten.

De Belgische Defensieminister kreeg van de Rwandese overheid het kleine gebouw in concessie, waar de Belgische para's werden vermoord. De muren zijn doorzeefd met kogels en de Rwandese overheid heeft het gebouwtje opgenomen in het "patrimonium van de genocide".