Franse extreem-rechtse leider veroordeeld tot jaar onverkiesbaarheid

Bruno Mégret, de leider van de Franse nationaal republikeinse beweging (MNR), de tweede extreem-rechtse partij in Frankrijk, is maandag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met uitstel. De rechtbank oordeelde ook dat Mégret een jaar onverkiesbaar is. Hij blijft echter in de running voor de regionale verkiezingen in maart. Mégret, die zegt "geschokt" te zijn door de uitspraak van het tribunaal in Marseille (zuid-oosten), heeft aangekondigd dat hij in beroep gaat. Daardoor zou hij toch nog de lijst van de regionale verkiezingen kunnen trekken.

Belga

Het hoofd van de partij, die afscheurde van de extreem-rechtse Front National partij (FN) van Jean-Marie Le Pen, werd veroordeeld voor onregelmatigheden wat betreft de financiering van de verkiezingscampagnes van de partij.

Mégret staat bovenaan op de partijlijst in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) waar extreem-rechts een vaste voet aan de grond heeft.

Bij de laatste regionale verkiezingen, in 1998, eindigde het FN op de tweede plaats met 26,52 pct van de stemmen, na links, dat 31,89 pct van de kiezers voor zich wist te winnen en voor rechts dat 25,97 pct haalde. Mégret kampt, net als zijn partij die 2,5 miljoen euro schulden heeft, met financiële moeilijkheden voor de financiering van zijn politieke campagne.