Powell ontevreden over democratisering in Rusland

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell heeft zich bij zijn bezoek aan Moskou maandag bezorgd uitgelaten over het verloop van de democratisering in Rusland en de houding van het land ten opzichte van andere voormalige sovjetrepublieken. Powell deed zijn uitspraken nog voor de besprekingen met de Russische leiders in een door hem geschreven commentaar in de Russische krant Izvestia.

AP Ned

"Het Russische democratische systeem lijkt nog niet de essentiële balans te hebben gevonden tussen de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. Politieke macht is nog niet volledig vastgelegd in de wet. Van de voornaamste aspecten van de 'civil society' - bijvoorbeeld een onafhankelijke pers en de ontwikkeling van politieke partijen - is nog te weinig te zien", schreef Powell in Izvestia.

Volgens een medewerker van Powell heeft diens ministerie vooral problemen met de verdeling van de media-aandacht over politieke partijen voor de Russische parlementsverkiezingen op 7 december. De aan president Vladimir Poetin gelieerde partij Verenigd Rusland, die de andere partijen verpletterend versloeg, had in de aanloop naar de verkiezingen vrijwel alle televisiezenders achter zich. Daarnaast heeft het ministerie bezorgdheid uitgesproken over de geruchten dat de arrestatie van oliemagnaat Michail Chodorkovski vanuit het Kremlin is gecoördineerd en dat de juridische aanval op Chodorkovski's bedrijf Yukos politiek gemotiveerd is.

In zijn commentaar schreef Powell ook begrip te hebben voor het "natuurlijke belang" dat Rusland in zijn buurlanden heeft. "Maar we erkennen evenzeer de soevereiniteit van de Russische buurlanden en hun recht op vreedzame en respectvolle relaties buiten hun grenzen", aldus Powell. Hiermee verwees hij naar de Russische weigering om op korte termijn troepen terug te trekken uit Georgië, waar hij zondag de beëdiging van president Michail Saakasjvili bijwoonde.

Bij de besprekingen met president Poetin maandagmiddag had Powell minder scherpe kritiek. In het Kremlin noemde hij de verhouding tussen Rusland en de VS "fantastisch", ondanks de meningsverschillen die de landen er op na houden. "De kracht van onze relatie staat ons toe daar openhartig mee om te gaan", aldus Powell.