Levenslange celstraf geëist voor Duitse kannibaal

In de rechtszaak rond de Duitse kannibaal Armin Meiwes heeft de openbare aanklager maandag een levenslange gevangenisstraf geëist voor de beklaagde. Volgens aanklager Marcus Köhler bestaat er geen twijfel over dat de 42-jarige Meiwes zijn slachtoffer Bernd-Jürgen Brandes in de nacht van 9 op 10 maart 2001 met voorbedachte rade ombracht en gedeeltelijk opat.

Belga

Vrijdag verklaarde een psychiater voor het gerechtshof in Kassel dat Meiwes toerekeningsvatbaar is. Volgens dokter Georg Stolpmann lijdt Meiwes aan een ernstige psychologische afwijking, maar is hij verantwoordelijk voor zijn daden. Ook een seksuoloog die eerder al getuigde op het proces, kwam tot die bevinding. Door deze verklaringen is de kans klein dat Meiwes in een psychiatrische instelling terechtkomt.

De verdediging argumenteerde niet dat Meiwes psychisch ziek zou zijn, omdat hij dan zou riskeren in een instelling terecht te komen voor de rest van zijn dagen. Volgens de beklaagde stemde zijn slachtoffer in met het plan van Meiwes om hem te castreren, te doden en op te eten. De advocaten van Meiwes zeggen daarom dat het gaat om "moord op vraag van het slachtoffer", een misdaad waarvoor de Duitse wet 5 jaar gevangenisstraf voorschrijft. Als Meiwes veroordeeld wordt tot een levenslange opsluiting, zoals de aanklager vraagt, zou hij al na 15 jaar kunnen vrijkomen.

Volgens psychiater Stolpmann lijdt Meiwes aan megalomanie en wil hij macht over mensen. Bovendien zou de man erg manipulatief zijn en zijn charmes gebruiken om mensen naar zijn hand te zetten. "Het was een voorbedachte, geplande en precies uitgevoerde daad", aldus Stolpmann. "Meiwes was zich ervan bewust dat hij wettelijke grenzen overtrad en daarom hechtte hij er zoveel belang aan dat hij de toestemming kreeg van zijn slachtoffer. Zijn mentale competentie staat dus buiten kijf", voegde de psychiater eraan toe. Meiwes zou in een brief aan een kennis ook geschreven hebben dat "het een ongelooflijk gevoel is om ultieme macht te hebben over iemand en hem dan in stukken te snijden en op te eten". Bij zijn arrestatie vertelde de kannibaal de politie dat hij met deze daden "de grootste kick" van zijn leven wilde krijgen.