Vogelgriep rukt verder op in Azië

De vogelgriepepidemie rukt steeds verder op in Azië en heeft al meer mensenlevens geëist dan in 1997, toen de ziekte opdook in Hongkong. Zondagnacht stierf in Thailand een zesjarige jongen aan de gevolgen van de ziekte. Totnogtoe kenden zeven van de negen besmettingen bij mensen in Thailand en Vietnam een dodelijke afloop. In 1997 stierven zes mensen aan de ziekte.

Belga

BR> Ondertussen maakte ook Pakistan bekend dat er een vogelgriepvirus is opgedoken, maar hier zou het gaan om een andere, minder gevaarlijke vorm van het virus, dan in de zeven andere Aziatische staten waar de ziekte werd vastgesteld.

Momenteel werd de vogelgriep enkel in Vietnam en Thailand overgedragen op mensen. De vader van de jongen die zondag overleed in Thailand uitte ondertussen enkele zware beschuldigingen aan het adres van de regering. De ontdekking van de ziekte zou wekenlang zijn verzwegen, waardoor het leven van duizenden pluimveehouders in gevaar werd gebracht. De Thaise overheid liet tot maandag ongeveer tien miljoen kippen slachten om de uitbreiding van de pest tegen te gaan.

In de Pakistaanse havenstad Karachi zouden sinds november al minstens 3,5 miljoen kippen aan de vogelpest gestorven zijn, volgens de Pakistaanse vereniging van pluimveehouders. Tienduizenden dieren werden besmet met de virustypes H7 en H9, die minder gevaarlijk zijn dan het H5N1-virus. De ziekte zou in Pakistan nog niet zijn overgedragen op mensen. In Karachi wonen 14 miljoen Pakistani en zowat 30.000 pluimveebedrijven uit de omgeving zouden besmet zijn met het virus.

Naast Pakistan, Thailand en Vietnam, zijn ook Indonesië, Cambodja, Zuid-Korea, Taiwan en Japan getroffen door het vogelgriepvirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt consumenten aan eieren en gevogelte te verhitten tot minstens 70 graden Celsius. In Indonesië werd zondag pas officieel bekendgemaakt dat er haarden van vogelpest waren opgedoken. De overheid verzweeg het nieuws wekenlang onder druk van de pluimveeindustrie. Sinds augustus zouden al 4,7 miljoen kippen gestorven zijn. Zestig procent van de gestorven kippen zou getroffen zijn door Newcastle disease, de overige veertig procent door vogelpest.