Japan zet licht op groen voor militaire missie in Irak

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft maandag officieel beslist om 600 soldaten naar Irak te sturen om het land weer op te bouwen. Dat meldden Japanse media.

Belga

Op 16 januari vertrok al een dertigtal Japanse soldaten om de missie voor te bereiden. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Japan soldaten naar een oorlogsfront stuurt. Op 3 februari zullen de eerste Japanse troepen naar Irak vertrekken.

In een eerste fase zullen 80 geniesoldaten in de regio kampen opslaan. In de daaropvolgende weken volgen nog eens 440 soldaten. De Japanse troepen, die vanuit de sji'itische stad Samawa (zuiden) opereren, zullen voornamelijk humanitaire en logistieke operaties uitvoeren, zoals de heropstarting van de watervoorziening en de verdeling van medicijnen. Ze mogen hun wapens enkel gebruiken wanneer ze aangevallen worden.

De beslissing van premier Koizumi kwam er pas nadat ook coalitiepartner Takenori Kanzaki, leider van de boeddhistische partij Nieuw Komeito, het licht op groen had gezet voor de militaire operatie in Irak. De partij van Kanzaki heeft een pacifistische traditie en verzet zich tegen elke vorm van militair optreden. "Ik respecteer uw beslissing", zei Kanzaki tegen premier Koizumi.

Met die woorden stuurt Japan voor het eerst sinds 1945 weer soldaten naar een oorlogsgebied. De pacifistische grondwet van Japan, die dateert van 1946, verbiedt immers het gebruik van geweld in internationale conflicten.

"De heropbouw van Irak is cruciaal voor de wereldvrede en de stabiliteit. Daarom moet Japan zoveel mogelijk hulp sturen", zei Koizumi in een parlementair debat.

Eerder deze maand besliste de regering om 4 miljard yen vrij te maken voor de heropbouw van Irak. Uit een recente peiling blijkt ondertussen dat 47 procent van de Japanse bevolking voorstander is van een interventie in Irak. Daarmee is het aantal voorstanders voor het eerst gelijk aan het aantal tegenstanders.

Zondag kregen de Japanse manschappen die al in Irak verblijven al een eerste tegenslag te verwerken. Een vrachtwagen die legermateriaal vervoerde voor de Japanse troepen, werd aangevallen in de omgeving van Bagdad. De Jordaanse chauffeur kwam daarbij om het leven. "Het is niet duidelijk of de aanval specifiek gericht was tegen Japan want de vrachtwagen had geen enkel Japans kenteken", aldus een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie.