"Saddam liet wapens opslaan in Syrië"

De verdreven Iraakse leider Saddam Hussein liet voor het begin van de oorlog van afgelopen voorjaar een hoeveelheid wapens in Syrië opslaan. Dat verklaart de afgetreden leider van het Amerikaanse wapeninspectieteam in Irak, David Kay, in een zondag gepubliceerd interview met de Britse krant The Sunday Telegraph. Massavernietigingswapens bezat het regime van Saddam hoogstwaarschijnlijk niet meer, aldus Kay.

AP Ned

Kay zegt dat hij bewijzen heeft ontdekt dat kort voor het uitbreken van de oorlog wapentuig naar Syrië is overgebracht. "We hebben het niet over een grote voorraad wapens, maar wij weten uit ondervragingen van voormalige Iraakse bestuurders dat veel materieel voor de oorlog naar Syrië ging, waaronder enkele bestanddelen van Saddams programma voor massavernietigingswapens", zegt Kay in de krant.

In een vraaggesprek met een Amerikaanse radiozender verklaarde Kay zondag dat de massavernietigingswapens waarnaar in Irak wordt gezocht vermoedelijk niet bestaan. Volgens Kay is het nu aan de Amerikaanse inlichtingendiensten om uit te leggen waarom die vermoedden dat Irak wel zulke verboden wapens bezat. "Hoe kunnen we er allemaal zo naast hebben gezeten?", aldus Kay. Kay maakte vrijdag bekend dat hij opstapt.