Homoliga dient klacht in tegen kardinaal Joos

De Homoliga heeft bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) klacht ingediend tegen kardinaal Gustaaf Joos. Aanleiding zijn de omstreden uitspraken van de kardinaal vorige week in het weekblad P-Magazine, en later in diverse andere media. Dat maakt de Homoliga maandag bekend.

Belga

Joos zei dat de meeste holebi's geperverteerden zijn. Ook liet hij uitschijnen dat homoseksualiteit een moreel verwerpelijke keuze is. De Homoliga staat achter het recht op vrije meningsuiting. In het geval van Joos is er echter een verzwarende factor: hij is kardinaal, wat zijn uitspraken extra gewicht geeft, luidt het. "Als hoogwaardigheidsbekleder van een instituut dat zichzelf geestelijk gezag toekent, kunnen zijn uitspraken niet worden afgedaan als de wereldvreemde spinsels van een folkloristische figuur", vindt de liga.

De Homoliga vraagt dat het CGKR er bij Joos op zou aandringen zijn verklaringen publiekelijk in te trekken en zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de homo- en lesbiennegemeenschap. Het CGKR kondigde vorige week aan klacht tegen Joos in te zullen dienen bij het parket van Gent.