Rechtbank Luik stelt behandeling zaak explosie Cockerill uit

De correctionele rechtbank van Luik heeft maandag op vraag van de burgerlijke partij de behandeling uitgesteld van het dossier over de explosie bij de staalfabriek Cockerill-Sambre in Ougrée op 22 oktober 2002. De zaak zal nu op 9 februari worden behandeld.

Belga

Zeven beklaagden staan terecht. Eén van de burgerlijke partijen heeft intussen de NV Cockerill rechtstreeks gedagvaard in de zaak opdat het bedrijf ook zijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid zou opnemen. De rechtstreekse dagvaarding werd pas vrijdag aan het bedrijf overgemaakt. Meester Petré, die deze procedure heeft ingeleid, vroeg de rechtbank maandag de twee zaken samen te voegen. Doordat de NV Cockerill maandag niet aanwezig was heeft de rechtbank de zaak, op vraag van de burgerlijke partij, uitgesteld.

De ontploffing, die 3 doden en 26 gewonden eiste, gebeurde op 22 oktober 2002 om 8.52 uur. Op de site van Cockerill-Sambre in Ougrée waren arbeiders van een onderaannemingsmaatschappij uit Grâce-Hollogne bezig aan het onderhoud van een gasleiding. Daarbij ontsnapte een gaswolk. Door het contact met de lucht en een warm punt schoot die in brand en explodeerde.

Het gerecht hield het op een menselijke fout. De zeven beklaagden, allen werknemers van Cockerill, worden onder meer vervolgd voor inbreuken op de welzijnswet, onvrijwillige doodslag en slagen en verwondingen.