Kort geding oostrand tegen Belgische Staat ingeleid

Maandag is voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de zaak ingeleid van 146 inwoners uit de Brusselse oostrand die een kort geding hebben aangespannen tegen de Belgische Staat, luchthavenuitbater BIAC en luchtverkeersleider Belgocontrol. De inwoners uit Zaventem, Sterrebeek, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Tervuren, Vossem en Duisburg eisen de toepassing van de WHO-normen inzake omgevingslawaai.

Belga

"Wij zijn de houding van de regering grondig beu en eisen de toepassing van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)", aldus Michel J. Fouarge van de actiegroep AWACSS (Wezembeek-Oppem) maandagochtend.

De aanklagers baseren zich op de uitspraak van het hof van beroep van 10 juni 2003 die de toepassing van WHO-normen al ten voordele van de inwoners van de Brusselse noordrand oplegde. Fouarge is de houding van de Belgische regering "grondig beu" en heeft kritiek op het feit dat er "nog geen enkel overleg is geweest met minister Anciaux". "De oostrand wordt nog steeds beschouwd als de vuilbak van Zaventem. Dat kan zo niet langer", aldus nog Fouarge.

Wat betreft de overlast van de nieuwe routes over de oostrand die sinds vorige week donderdag in gebruik werden genomen, stelt hij: "Aangezien er hier geen vaste geluidsmeter staat, is het moeilijk om de overlast precies te meten. Bovendien is het ook opmerkelijk dat er sinds 17 januari geen nieuwe meetgegevens meer beschikbaar zijn op de website van BIAC", aldus nog Fouarge.

De inwoners uit de oostrand worden in hun juridische actie ondersteund door de actiegroepen AWACSS, Wake-Up Kraainem, Wakker Tervuren en Sterrebeek 2000.