Computer spoort plagiaat onder studenten op

Tientallen studenten informatica aan de universiteit van Glasgow zijn betrapt op plagiaat en kunnen uitkijken naar disciplinaire maatregelen. De fraude onder de eerstejaarsstudenten kwam aan het licht door een speciaal ontworpen computerprogramma, zo meldden Britse kranten zaterdag.

BR>De nieuwe lichting had van tevoren te horen gekregen dat hun werk door het programma onder de loep genomen zou worden. De studenten hebben zich niet veel aangetrokken van de waarschuwing, zo bleek vrijdag. Werk van 52 van de 230 personen bleek 'verdachte overeenkomsten' te vertonen.

De ontdekking van bedrog onder studenten is de tweede in een maand tijd. In juli werd al een groep toekomstige computerdeskundigen van de universiteit van Edinburgh gepakt. Zeker 117 studenten hadden e-mail en internet gebruikt om elkaars werk te kopiëren.

Het antiplagiaatprogramma werd ontwikkeld door een informaticadocent. Het vergelijkt het werk van studenten en spoort overeenkomsten op. In het proces wordt rekening gehouden met het feit dat werk onvermijdelijk een aantal overeenkomsten vertoont, omdat studenten bijvoorbeeld dezelfde informatie krijgen wanneer ze dezelfde colleges lopen. Volgens de ontwikkelaar van het programma veranderen mensen die zich schuldig maken aan plagiaat vaak de layout van een stuk en de woordvolgorde van zinnen. Het programma is echter in staat dat soort trucjes te doorzien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer