Republikeinen VS willen Adam en Eva in biologieles

Belga

BR>Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben geschokt gereageerd op plannen van presidentskandidaten om de christelijke leer over het ontstaan van de mens meer aandacht te geven. De scheppingsleer moet volgens de prominente kandidaat Bush naast de evolutietheorie worden gedoceerd.

Het ontstaan van de mens is een heus verkiezingsonderwerp geworden in de VS, nadat de staat Kansas deze maand besloot de aandacht voor de evolutieleer tot een absoluut minimum terug te brengen. Presidentskandidaten buitelden over elkaar heen met verklaringen dat zij niet tégen het onderwijs in de christelijke leer zijn. De VS kennen een grote groep christelijk-fundamentalistische kiezers.

De Republikeinse aartsconservatief Pat Buchanan stelde dat kinderen moeten leren dat het heelal door God is geschapen. Buchanan heeft er geen bezwaar tegen als daarnaast de evolutie wordt gedoceerd, als er maar de nadruk op ligt dat dit een theorie is.

Zelfs de democratische vice-president Al Gore, een groot voorstander van wetenschappelijk onderwijs, meent dat lokale autoriteiten het recht moeten hebben het scheppingsverhaal te doceren. Sommige wetenschappers vrezen dat de VS zich belachelijk zullen maken. Eugenie Scott, voorzitter van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderwijs, reageerde verbijsterd.