Diana wie?

Belga

BR> Twee jaar na de banaal-dramatische dood van prinses Diana is de herinnering aan de prinses van Wales, ondanks de emotionele volksoptochten die haar dood teweegbracht, zwaar verbleekt. Diana heeft nooit de tijdloze glorie bereikt die haar nochtans beloofd werd: geen grote herdenkingsplechtigheid door de koninklijk familie, noch door Mohamed al-Fayed, de vader van haar vriend Dodi, die ook stierf in die bewuste nacht. Ook geen stormloop aan haar graf. Zelfs de liefdadigheidsorganisatie, die naar haar genoemd werd, ziet de schenkingen slinken.

Koningin Elizabeth, die twee jaar geleden nog bekritiseerd werd om haar gevoelloosheid op het moment van haar schoondochters dood - de Windsors verbleven toen op hun buitenverblijf in het Schotse Balmoral - zal Diana's sterfdatum niet openbaar herdenken. De koninklijke familie begaf zich, zoals elke zondag, naar de kerk in Balmoral en "verhoorde de prinses in haar gebeden".

De Egyptische miljardair Mohamed al-Fayed neemt genoegen met het plaatsen van twee foto's van het tragische paar - dezelfde dan vorig jaar - en wat bloemen in het uitstalraam van zijn prestigieuze winkel Harrods. Volgens zijn woordvoeder komen de twee zwart-wit portretten er op vraag van het publiek.

De Spencers hebben het graf van Diana op hun domein Althorp voor twee maanden opengesteld voor het publiek. In tegenstelling tot wat een sarcastische pers beweerde - 25.000 niet verkochte tickets - zeggen de diensten van de controversiële broer van Diana, graaf Spencer, nog niet over verkoopcijfers te beschikken. "We hopen het even goed te doen dan vorig jaar, 152.000 tickets verkopen", aldus een woordvoerder van de Spencers.

Diana's moeder, Frances Shand-Kydd, steunt publiekelijk de campagne van het tabloidblad The Mirror om een monument ter herinnering aan haar dochter op te trekken. "Het is net of Diana nooit bestaan heeft", aldus een redacteur. De krant heeft zelfs een telefoonlijn geopend om te peilen naar de reactie van haar lezers. Zo'n 125.000 zijn voor het monument, maar meer dan 10.000 zeggen resoluut 'neen' tegen een standbeeld van de "prinses van het volk".

Zelfs het "herdenkingscomité voor Diana", dat overigens niet meer bijeengekomen is sinds november 1998, plaatst geen grote herdenking in het vooruitzicht. De grandioze idee van een tuin "à la Versailles" voor het Kensington-paleis (Diana's woonplaats) werd ook al opgegeven. De ambities zijn getemperd en Diana zal het moeten doen met een herdenkingsmedaille en een kinderspeeltuin.

De opnieuw traditioneel koel geworden Britten staan erg onwennig tegenover de herdenking van de dood van hun geliefde prinses, twee jaar geleden nog beleefd als een nationaal drama. De cultus gewijd aan Diana slabakt terwijl de monarchie, die twee jaar geleden als archaïsch en tot verdwijnen gedoemd werd afgedaan, weer populair is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer