Salzburger Festspiele: commercieel succes

Met 238.453 toeschouwers en een totaalrecette van meer dan 294,5 miljoen schilling (885 miljoen BF, 21,2 milljoen euro), 35 miljoen frank méér dan vorig jaar,hebben de Salzburger Festspiele het op twee na beste resultaat gehaald sedert hun eerste editie in 1920. Dat is goed nieuws voor ontslagnemend festivaldirecteur Gerard Mortier, die ook dit jaar naar onloffelijke gewoonte overhoop lag met de Oostenrijkse pers.

BR>De editie '99 van de Festspiele opende op 24 juli met de premiere van de opera 'Cronaca del Luogo' van Luciano Berio. Morgen/Zondag worden zij afgesloten met de wereldpremiere van 'Symphony N°5' van de Amerikaanse minimalist Philip Glass.

Zwaarte- en hoogtepunten van de Festspiele waren 'Doktor Faust' van feruccio Busoni, 'La Damnation de Faust' van Hector Berlioz, 'Don Juan' en de heropvoering van Mozarts 'Zauberflöte' en, uit Belgisch oogpunt, de Shakespeare-marathon 'Schlachten', de Duitse versie van Tom Lanoye's koningsdrama 'Ten Oorlog' geregisseerd door Luc Perceval. De plaatsen voor de opera's 'Don Giovanni' (Mozart) en 'Lulu' (Alban Berg) waren reeds voor het festivalbegin uitverkocht.

Met name uit Groot-Brittannie (plus 52%), Japan (plus 50%) en de Verenigde Staten (+29%) kwamen dit jaar beduidend meer cultuurliefhebbers en -toeristen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer