Zwarte dag voor het Belgische mannentennis

Dinsdag was een zwarte dag voor het Belgische mannentennis. In de eerste ronde van de Australian Open werden zowel Xavier Malisse als Olivier en Christophe Rochus uitgeschakeld. Enkel Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne verdedigen nu nog de Belgische eer in Melbourne. Het is reeds van Roland-Garros 2000 geleden dat er geen enkele Belgische man in de tweede ronde van een Grand Slam-toernooi stond.

Belga

Olivier Rochus (ATP 49) kon wel enkele excuses inroepen voor zijn snelle uitschakeling. Hij had last van een botvliesontsteking in de benen én moest uitkomen tegen het veertiende reekshoofd en nummer 14 van de wereld, de Tsjech Jiri Novak. De halvefinalist van de Australian Open 2002 versloeg onze landgenoot in drie sets: 6-3, 6-3, 7-5 in 1u41.

Xavier Malisse (ATP 54) had daarentegen geen excuses. Zijn tegenstander, de Slovaak Karol Kucera (ATP 43), staat evenwel hoger gerangschikt, maar Malisse won hun twee laatste onderlinge partijen. In elk geval moet de Kortrijkzaan veel beter kunnen dan een verlies in drie sets (6-2, 6-3, 6-4) in 1u57. Kucera ging vijf keer door de opslag van Malisse, grotendeels te wijten aan de ondermaatse eerste service (48 %) van onze landgenoot, die zelf slechts twee breakpunten (één benut) kon afdwingen in de hele wedstrijd.

Christophe Rochus (ATP 93) bood van de drie Belgen nog het meest weerstand. Tegenover de Argentijn Agustin Calleri (ATP 22), gravelspecialist en 22e reekshoofd, leek hij zelfs even een vijfde set te kunnen afdwingen. Bij 4-5 miste hij echter vier setballen, waarna Calleri op en over onze landgenoot ging naar matchwinst in 2u26: 6-1, 3-6, 6-3, 7-5.