VUB spoort vernauwingen in luchtwegen vroeg op

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel zijn er als eersten in geslaagd een test te ontwikkelen die afwijkingen ontdekt in de allerkleinste vertakkingen van de luchtwegen. Hiermee kunnen luchtwegvernauwingen, die vaak voorkomen bij rokers, tien jaar eerder worden opgespoord dan met de traditionele longfunctietesten.

Belga

Afwijkingen in de kleinste luchtwegen (d.w.z. kleiner dan 1 mm diameter) konden met de huidige longtesten of met radiografieën niet worden vastgesteld. Het gaat nochtans om duizenden luchtwegen, goed voor 95 procent van het longvolume. Van deze longzone wordt ook aangenomen dat ze bijzonder kwetsbaar is voor vervuilende stoffen, zoals tabaksrook, en dat ze mee getroffen wordt door een ziekte als astma.

De nieuwe test is heel eenvoudig. Patiënten dienen tot twintig keer pure zuurstof in te ademen. Aan de hand van de uitgeademde concentraties zuurstof en stikstof kan dan worden afgeleid of ze afwijkingen hebben in hun kleinste luchtwegen.

Zo hebben onderzoekers met deze techniek luchtwegvernauwingen bij rokers kunnen vaststellen in een stadium waar traditionele longfunctietests geen afwijkingen tonen. Voor iemand die één pak sigaretten per dag rookt, kunnen luchtwegvernauwingen daardoor gemiddeld tien jaar eerder worden ontdekt. Door luchtwegvernauwingen krijgt een patiënt minder zuurstof in de longen. Het is dus belangrijk dat ze vroeg ontdekt worden. Zo kunnen rokers tijdig beslissen om te stoppen.

Voor astmapatiënten hebben de onderzoekers dankzij de nieuwe test een onderscheid kunnen maken tussen luchtwegafwijkingen die behandeld moeten worden met een luchtwegverwijder (puffer) of diegene waarvoor ontstekingsremmers nodig zijn.