60.000 muziekliefhebbers naar Pukkelpop

Het Pukkelpopfestival kon voor de 17de editie rekenen op 40.000 à 50.000 bezoekers, samen goed voor 60.000 dagtickets. Zowel vrijdag als zaterdag werden zo'n 30.000 toegangstickets verkocht. Pukkelpop blijft een overwegend jong publiek trekken en het festival wil dan ook zijn reputatie als doorgeefluik naar andere festivals waarmaken. De hulpdiensten spraken van een modelfestival, de politie had een specifiek drugsbeleid uitgetekend.

BR>Traditionele Pukkelpopfestivaldagen zijn de vrijdag en de zaterdag, uitzonderlijk liep het festival in 1998 op zaterdag en zondag. Goed vijftig optredens per dag werden gespreid over zes podia. Vrijdag was het Britse Creamfields genodigde op Pukkelpop. Creamfields bood een programma met vooral dj's. Weinig echte podiumact dus en vooral muziek die het daglicht slecht verdraagt. De dj's gingen wel door tot een stuk in de nacht, maar de organisatoren zagen er wel op toe dat de eerste festivaldag stipt om vier uur in de ochtend eindigde.

De eerste dag liep iets chaotischer, zegt festival-organisator. "De danswereld is dan ook minder rigoureus georganiseerd dan de rockwereld. In de rockwereld worden de minuten bij een optreden afgewogen, het probleem is dan ook dat de optreden van Creamfields iets zwaarder wegen op de organisatie". Wij hebben ook iets minder vat op de programmatie omwille van de samenwerking met de Britse organisatoren, aldus de organisator.

Of de vijftiende editie van Pukkelpop nog op de weide in Kiewit zal plaats hebben zal de toekomst uitwijzen. "We hopen op dezelfde lokatie, maar het struikelblok is dat de festivalweide aan verschillende boeren uit de streek behoort". Matinay sinds korte tijd gemeenschapssenator, hoopt in ieder geval met dezelfde toewijding aan de volgende editie van het festival te kunnen werken. "Ik ben geen raspaardpoliticus", zei hij nog. Dat sluit niet uit dat de organisatie van het festival de volgende jaren iets zwaarder zal wegen op de naaste medewerkers. Bij de hulpdiensten van het festival klonkt het unisono dat editie 99 beste kon doorgaan als "modelfestival". Wel werden verschillende aangiften van diefstal gedaan op de camping. Toch kend zowel politie als rijkswacht rustige dagen. We zitten ons bijna te vervelen, luidde het bij het Vlaamse Kruis.

Het Vlaamse Kruis was aanwezig met zelfs zes hulpposten op de festivalweide en de campings.

Op de camping waren er iets meer problemen, zegt Vlaamse Kruishoofd Arsene Geyzen. "Globaal genomen hebben bijna 600 festivalgangers met vooral kleine probleempjes over de vloer gekregen. Een vijftig bezoekers was effectief ziek, er waren vier intoxicaties en één botbreuk". Het publiek is duidelijk veel rustiger, minder agressief dan de afgelopen jaren, klinkt het.

"Dit is de eerste festival met zo weinig incidenten", zegt Francis Balaes, adjunt-commandant van de Hasseltse politie. "Er waren veel minder incidenten dan de vorige jaren, geen geluidsoverlast in de buurt, geen parkingproblemen en op het terrein geen noemenswaardige vechtpartijen". Nochtans liep Pukkelpop vrijdag tot vier uur in de ochtend, afgelopen jaren was dat één uur.

"Pukkelpop mag gerust doorgaan als modelfestival in België", zegt Balaes. Op voorhand werd dan ook druk overlegd tussen de organisatoren en de hulpdiensten. "Aan de veiligheid op het festival werd niet minder dan negen jaar gewerkt", meent Balaes. "Neem het probleem van loslopende honden op en rond het festivalterrein. Dat probleem is vorig jaar opgedoken werd dus specifiek opgevolgd". Al die jaren hebben wij gewerkt aan de veiligheid op het festival en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Dit jaar zijn de organisatoren van het festival van Dour bij ons in de leer geweest, klinkt het bij de organisaties. De politie gaat na afloop actief op zoek naar drugs en zal controles uitvoeren. "Ons beleid is gericht op preventie", besluit Balaes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer