Driekwart leerlingen wil meer info op school over holebiseksualiteit

Driekwart van de leerlingen in het secundair onderwijs wil meer informatie over het thema holebiseksualiteit en tweederde van de leerlingen vreest voor negatieve reacties bij een eventuele 'coming out' als holebi. Dat blijkt uit de scholierenenquête 2003 die door de Holebifrabiek vzw en de Universiteit Antwerpen in 183 scholen en bij 41.413 jongeren uit de tweede en derde graad van het onderwijs werd afgenomen. De cijfers werden maandag voorgesteld door Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten.

Belga

Ongeveer 2,2 procent van de ondervraagde jongeren zegt holebi te zijn. Toch zijn het de jongens die minder vlug toenadering tot hetzelfde geslacht zoeken. Van de jongens zegt 90 procent nooit te zullen experimenteren met hetzelfde geslacht. Bij de meisjes is dat 'slechts' 70 procent.

Amper een vijfde van de leerlingen vindt dat hun leerkrachten over het onderwerp praten als iets positiefs en/of evenwaardig aan heteroseksualiteit. Voorts blijkt ook dat leerlingen niet zeker zijn van een positieve reactie in hun school, als ze ervoor zouden uitkomen holebi te zijn. Driekwart van de leerlingen vreest vooral negatieve reacties van medeleerlingen terwijl 40 procent ook denkt dat sommige leerkrachten erg negatief zouden reageren. Positiever is dat 70 procent denkt dat holebiseksualiteit bespreekbaar is op school.

Voorts blijkt ook dat 86 procent van de ondervraagden voorstander is van het homohuwelijk terwijl 40 tot 50 procent gewonnen is voor adoptie door holebi's.

De echt negatieve stereotypen worden grotendeels afgwezen. Zo is slechts 7 procent van de ondervraagden het eens met de stelling dat lesbiennes mannenhaatsters zijn en slechts 6 procent van de leerlingen denkt dat homo's vaak pedofiel zijn. Tenslotte blijkt ook dat allochtone jongeren opvallend negatiever staan tegenover de thematiek.

Een van de aanbevelingen van het rapport is om meer informatie te verstrekken rond holebiseksualiteit. Uit een onderzoek dat minister Vanderpoorten liet uitvoeren om na te gaan in hoeverre holebiseksualiteit aan bod komt in het secundair onderwijs, blijkt dat scholen het beschikbaar gestelde materiaal (o.a. de educatieve video 'Sam en Lisa') frequent gebruiken, maar dat er anderzijds toch niet echt sprake is van een "algemeen uitgebouwd holebibeleid in scholen".

Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi-jongerenorganisatie van België, "hoopt dat de resultaten het onderwijsveld zal aanzetten hun aanbod opnieuw te bekijken en het klimaat op school positiever te maken", aldus woordvoerder Sven Pichal. Pichal betreurt echter wel dat minister Vanderpoorten de nieuwe bundel "Op weg naar een holebi-vriendelijke school", waarin enkele lessen zijn opgenomen op basis van de resultaten van de enquête, enkel naar de 183 deelnemende scholen stuurt.