Vliegen tussen datakristallen

Sesuadra is de ietwat mysterieuze naam voor een jong netwerk dat spelend met driedimensionaliteit internetgebruikers aangename surftrips voorstelt. Het nieuwste project van Sesuadra heet Matrix en biedt surfers een virtuele 3D-wereld aan waarin ze vrij kunnen rondwandelen. Sesuadra is een netwerk van jonge programmeurs, kunstenaars en systeembeheerders die ijveren voor een actieve betrokkenheid bij het internet. Of zoals een van de vrijwilligers het uitdrukt: "Vroeger werkte iedereen die op het internet zat mee aan de uitbouw ervan. Nu is het nog een select clubje dat bepaalt wat er gebeurt op het internet. Wij willen gewone mensen met goede ideeën een kans geven om ze samen met ons uit te werken."

Davy Vandevinne

BR>

Datakristallen

De Matrix is de naam van het nieuwe project waarmee Sesuadra uitpakt. "Het heeft niets te maken met de film", klinkt het. "Onze Matrix was er al voor de film. Dat die nu net samenvalt met de voorstelling van ons project, is een spijtig toeval."

Wat is deze Matrix dan wel? Een driedimensionele uitwerking van het internet, gebaseerd op de roman Neuromancer van SF-auteur William Gibson. Bezoekers van de Matrix zien op hun scherm een 3D-wereld waarin ze zweven tussen

datakristallen

. Als je in de buurt komt van zo'n datakristal spat het uit elkaar en krijg je de inhoud van een of andere homepage te zien. Wie zelf een link naar een homepage wil achterlaten, kan een eigen datakristal maken en dat op de meest geschikte plaats binnen de matrix droppen.

"Eigenlijk is de Matrix een originele verzamelplaats van homepages. Waar je vroeger tekst moest doorworstelen, vlieg je nu van het ene kristal naar het andere", aldus ontwerpers Johan Vos en Koen Bruynseels. "Op termijn willen we ook meerdere matrices of duidelijk te onderscheiden delen binnen één matrix. De sportsites bij elkaar, de muzieksites bij elkaar... Zo kun je sneller sites vinden die jou interesseren."

Beestjes

Sesuadra heeft nog andere, ietwat oudere, projecten. Het chatcafé bijvoorbeeld. Niet echt vernieuwend, maar toch erg populair. De allereerste versie was er al enkele jaren geleden, de nieuwste werd voorgesteld op 1 augustus van dit jaar. Het grote voordeel is dat je geen ingewikkelde programma's of kennis nodig hebt. Iedereen, ook een volslagen computer- of internetleek, kan ermee aan de slag. Dat mag ook blijken uit de cijfers: al enkele honderden chatters lieten zich registreren.

Noösphere is dan weer iets helemaal anders: een driedimensionele wereld waarin elke bezoeker zijn eigen virtuele beestje kan lanceren. Dat beestje kan je een slogan, een stukje tekst of een flard poëzie meegeven. Het doel is om in het centrum van de Noösphere te raken. Dat kan door verbonden te vormen met andere rondzwevende beestjes. Elke bezoeker kan zeggen of hij een beestje goed of slecht vindt. Aan de hand van die stemmen wordt bepaald of een beestje stijgt of daalt in de hiërarchie.

En dan zijn er nog Exit en Interaxis. Het eerste is een project waarbij jonge hedendaagse kunstenaars experimenteren met nieuwe media, het andere is een online-tijdschrift voor wetenschap en cultuur. De sesuadra-sites zijn te vinden op

De Matrix en Noösphere kunnen voorlopig wel enkel bekeken worden met de Netscape-browser.

Verbondenheid en creativiteit

Om haar sites op het internet onder te brengen, deed Sesuadra een beroep op internetprovider XS4ALL. "Wij besloten onze server bij XS4ALL neer te planten, omdat hun filosofie het dichtst bij die van ons aanleunt", aldus Sesuadra. "Zij proberen het internet zo democratisch mogelijk te houden. Ze proberen kwaliteit en betaalbaarheid te combineren. Vandaar ook de naam XS4ALL (lees: Access for all, ofwel toegang voor iedereen.)" Het motto van Sesuadra zelf - "verbondenheid en creativiteit" - geeft het idealisme van de

leden

goed weer. "We zijn allemaal vrijwilligers. En we staan altijd open voor ideeën. Iedereen die goede creatieve ideeën heeft over het internet, kan bij ons terecht. Je moet echt geen computerfreak zijn. Liefst niet zelfs. Want dan zit je dikwijls al vast in een enger denkpatroon. Wij zorgen wel voor de technische know-how die nodig is om je idee uit te werken."

En wat kost dat dan precies? "Niets natuurlijk. We hebben ook geen lidgeld of zo. Wie met ons samenwerkt, wordt sowieso opgenomen in de grote Sesuadra-groep. Het is dan ook meer een gemeenschap dan een vereniging."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer