Makelaars: "Speciale autopolis voor jongeren is onwettelijk"

"De speciale autoverzekering voor jongeren die de verzekeraars vanaf 1 maart willen aanbieden, is onwettelijk. De makelaars gaan hem dus niet verkopen", zegt Julien Van Molle van de federatie van verzekeringsmakelaars FVF.

Belga

Er is lang gebakkeleid over de polis voor jonge autobestuurders. Zij geraken nauwelijks aan een autoverzekering en wie er toch een te pakken krijgt, dient er ontzettend veel voor te betalen. Gevolg: de polis wordt op naam gezet van vader of moeder en de jongere rijdt. Niet zonder risico's. Bij een aanrijding kan de verzekeraar weigeren om de schadevergoeding uit te betalen wegens 'schijnverzekering'. Onder politieke druk brengen de verzekeraars nu vanaf 1 maart een betaalbare polis voor jongeren op de markt. Ze zouden hoogstens 29% meer moeten betalen dan een 29-jarige voor dezelfde verzekering. Maar de maatschappijen verbinden er wel voorwaarden aan. Zo mogen jongeren niet rijden tijdens weekendnachten. Ook moeten ze zich beperken tot wagens van maximaal 60 kW zoals een Opel Corsa of een Ford Ka.

"Die beperken zijn niet wettelijk", reageert Van Molle. "Omdat de autoverzekering een verplichte verzekering is, legt de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen uit 1989 een modelcontract op. En daarvan kan niet worden afgeweken. De beperkingen zijn dus niet toegestaan. Jonge bestuurders die zich niet aan de voorwaarden houden, kunnen bijgevolg niet worden gestraft."