Allochtone vrouwen willen betogen in centrum van Antwerpen

Het Platform Allochtone Vrouwen (PAV) wil zondag 8 februari in Antwerpen betogen tegen de politieke voorstellen om de hoofddoek in openbare plaatsen en gemeenschapsscholen te verbieden. Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) staat de betoging toe op voorwaarde dat de Antwerpse politie een gunstig veiligheidsadvies aflevert. "Maar ik verwacht daar geen problemen rond."

Belga

Het PAV groepeert in Antwerpen 14 verenigingen van allochtone vrouwen. "Vanuit al die verenigingen is het protest tegen een eventueel verbod op het dragen van de hoofddoek zo groot dat we op straat willen komen", zegt PAV-voorzitster Saïda El Fekri. "Moslimvrouwen dragen de hoofddoek uit geloofsovertuiging en dat is hun recht. De VLD hangt een fout beeld van de islam op door te stellen dat moslimvrouwen mét hoofddoek onderdrukt zijn."

"Er is geen enkele wettelijke grond om zo'n betoging te verbieden", reageert burgemeester Patrick Janssens. "Het PAV onderhandelt nog met de politie over het parcours van de betoging en over veiligheidsmaatregelen. Maandag overhandigt de politie mij haar advies. Ik vang signalen op dat het advies gunstig zal zijn. En in dat geval kan er worden betoogd."

De Arabisch-Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah zegt het voorstel tot betogen te steunen en wil mee opstappen. De AEL betoogde in oktober 2003 in Mechelen al tegen het verbod om de hoofddoek tijdens turn- en praktijklessen op school te dragen. "De VLD pleegt een aanslag op de vrijheid een erkende godsdienst te praktiseren. Dat kan niet", zegt AEL-voorman Ahmed Azzuz.