Iraanse asielzoekers Miniemenkerk stoppen hongerstaking

De vijf Iraanse asielzoekers die ongeveer een maand geleden in hongerstaking gingen in de Miniemenkerk in Brussel, hebben hun actie vrijdagavond beëindigd. Een twintigtal Iraniërs die nog in de kerk verbleven, hebben het gebouw intussen ook verlaten. Dat heeft Mehdi Masoumi, woordvoerder van de asielzoekers, bekendgemaakt aan Belga.

Belga

Enkele asielzoekers werden opgevangen aan de Franstalige universiteit UCL in Louvain-La-Neuve, waar een twintigtal andere Iraanse asielzoekers sinds half oktober een lokaal bezetten. De andere asielzoekers keerden terug naar de open centra waar ze tot het begin van hun hongerstaking verbleven. Drie asielzoekers weigerden echter om vrijdagavond terug te keren naar het asielcentrum. Zij zijn vastbesloten om hun actie op een vredevolle manier verder te zetten voor de kerk. Eén van de vijf hongerstakers, wiens gezondheid in gevaar zou zijn, is vrijdag opgenomen in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis.

De asielzoekers willen hun protestactie voortzetten zodra ze een nieuw collectief onderkomen hebben gevonden. Een nieuwe hongerstaking zou evenwel niet aan de orde zijn, aldus de woordvoerder. "We zullen onze actie verderzetten, maar met andere middelen, die de gezondheid van deze mensen minder schade zullen berokkenen", aldus Masoumi.

Oorspronkelijk zouden de Iraniërs de Miniemenkerk al verlaten op 20 januari, omwille van restauratiewerken aan het orgel en muziekconcerten die er de komende weken plaatsvinden. De asielzoekers en hun steuncomités zullen actie blijven voeren aan de UCL en in Gent