BNP moet belang in SG teruggeven

De financiële autoriteiten in Frankrijk hebben zaterdag in de vroege ochtend het definitieve oordeel geveld in de sinds maart woedende overnamestrijd tussen drie grote banken. De Banque Nationale de Paris (BNP) mag van de Franse autoriteiten het belang van 37,15 procent in de Société Générale (SG) niet houden. Hiermee is de megafusie van de BNP met SG en Paribas van de baan.

BR>De aanleiding tot het gevecht was het op 1 februari bekendgemaakte fusieakkoord van SG en een andere bank, Paribas. BNP voelde zich bedreigd en kwam op 9 maart met een verbijsterend bod van omgerekend 475 miljard BEF op de twee concurrenten. Het was het eerste vijandige bod in de geschiedenis van het Franse bankwezen.

De drie zouden op dat moment de grootste bank ter wereld hebben gevormd, met een balanstotaal over 1998 van omgerekend 11.470 miljard BEF. Maar de fusiegolf in het bankwezen heeft de verhoudingen inmiddels alweer gewijzigd. Vorige week werd een samengaan aangekondigd van drie grote banken in Japan met een gezamenlijk balanstotaal van 17.000 miljard.

Het was BNP vooral te doen om SG, dat in tegenstelling tot de zakenbank Paribas een grote concurrent is bij de dienstverlening aan consumenten. Maar BNP kreeg niet de hoofdprijs. Na een venijnige strijd met miljoenen verslindende publiciteitscampagnes kwam deze maand het resultaat van de biedingen.

Bij Paribas had BNP ruim 65 procent van de aandelen en het stemrecht gekregen. Maar bij SG was het slechts 37,15 procent van de aandelen en 31,8 procent van het stemrecht. Volgens BNP was dat voldoende voor beslissende invloed en kon de beoogde driewegfusie dus doorgaan. SG bestreed dat en verlangde dat de Franse bankencommissie (Cecei) BNP zou gelasten het belang weer af te staan omdat het normaal bestuur onmogelijk zou maken.

De Cecei, voorgezeten door de president van de centrale bank Trichet, zat in een lastig parket. De autoriteiten hadden er geen geheim van gemaakt voorstander te zijn van een samengaan van de drie banken, maar dan wel liefst op basis van vrijwilligheid. Parijs is bang voor te grote buitenlandse invloed op het bankwezen.

SG, dat deze maand al openlijk lonkte naar het buitenland, zou makkelijk in vreemde handen kunnen komen als het buiten de fusieboot zou vallen, zo vreesde de Cecei. Maar de commissie kon SG moeilijk een oplossing door de strot duwen door de wens van BNP te vervullen. Dat zou ook een gevaarlijk precedent scheppen. In andere gevallen zou dan de houder van een groot minderheidsbelang aanspraak kunnen maken op dezelfde behandeling.

De Cecei zou op een vergadering van vorige week dinsdag een besluit nemen, maar kwam er niet uit. Afgelopen dinsdag was er een nieuwe bijeenkomst. Daar kregen BNP-topman Pébereau en zijn SG-collega Bouton de gelegenheid hun zaak te bepleiten. Vrijdag was er nog eens 11 uur vergaderen nodig om de knoop door te hakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer