4de speeldag 1ste klasse: Westerlo voorlopig opnieuw aan de leiding

HASSELT -

VC Westerlo staat voorlopig opnieuw aan de leiding in eerste nationaal. De Kempenaren wonnen op eigen verdiend van Excelsior Moeskroen. Topschutter Toni Brogno had wederom een groot aandeel in de winst van Westerlo. Na 10 minuten bracht hij zijn club reeds op voorsprong. Moeskroen-trainer Hugo Broos haalde in de rust Gonzague Vandooren en Alexander Teklak eruit en zette aanvallers Marc Wuyts en Mustapha El Idrissi in zijn ploeg. Op het uur werd Westerlo-verdediger Mario Verheyen uitgesloten met een tweede gele kaart. Maar met tien spelen is niet altijd een nadeel. Vijf minuten na de uitsluiting, mocht Toni Brogno via de strafschopstip zijn 8ste goal van het seizoen binnenknallen. Dejan Mitrovic legde met een knap nummertje nog de 3-0 eindstand vast.

Bart VANDERMIERDE

BR>AA Gent beet zich vast in het spoor van Club Brugge en Anderlecht en nestelde zich na een 3-2 zege tegen Charleroi (voorlopig) op de vierde plaats. De Argentijn Sergio Rojas bracht de bezoekers nochtans snel 0-1 voor. De Gentenaars schoten pas echt wakker toen de Hongaar Tamas Szekeres er 1-1 van mocht maken. Nog geen 5 minuten later maakte Cédric Roussel er met een halve omhaal zelfs 2-1 van. Tot overmaat van ramp voor de Karolo's werd Frank Defays reeds na een half uur uitgesloten. Na de pauze mocht Roussel zijn tweede van de avond maken. Hij zette een strafschop feilloos om. Dante Brogno bracht Charleroi in de slotfase nog terug tot 3-2, maar verder kwamen de Henegouwers niet meer.

Germinal Beerschot Antwerpen behaalde een relatief makkelijke zege tegen een te mak Sint-Truiden. Aan de rust leidde de fusieclub al met zware 3-0 cijfers met doelpunten van Gunther Hofmans (3'), Andreï Demkine (10') en Philip Haagdoren (35'). In de tweede helft kwam STVV meer in de wedstrijd, deels dankzij de nonchalantie die in de Antwerpse ploeg sloop. Twintig minuten voor het einde mocht Wouter Vrancken een hoekschop van Isaïas van dichtbij binnenduwen. Het sein voor GBA om de wedstrijd vanaf dan op slot te doen en de overwinning veilig te stellen. Sint-Truiden staat nu op een gedeelde voorlaatste plaats met 2 punten op 12.

KV Mechelen behaalde 3 belangrijke punten tegen SK Beveren. Achter de (vroegere) Kazerne werd het 3-1. Beveren kwam wel op voorsprong met een strafschopdoelpunt van de Nigeriaan Gidéon Imagbudu. Maar na 20 minuten stelden de Maneblussers orde op zaken. Binnen de 6 minuten stond Mechelen op 2-1 via Daniël Camus (21') en Johan Bal (27'). Na rust legde Steven Ribus de 3-1 einstand vast. De Nederlander Martin Van Ophuizen werd bij de bezoekers ook nog uitgesloten. Beveren staat nu alleen laatste met 1 op 12.

Lokeren lijkt de juiste pedalen nog altijd niet te hebben gevonden. Op Daknam kwamen de Waaslanders niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen nieuwkomer Verbroedering Geel. Meer zelfs, de Gelenaars waren nog het gevaarlijkst via Bruno Versavel en eenzame spits Bjorn Daelemans. Lokeren speelde de hele wedstrijd té voorzichtig om het laken naar zich toe te trekken. Het derde gelijkspel op rij voor Geel, Lokeren staat samen met STVV en (voorlopig?) Harelbeke voorlaatste.