Ivoriaanse agent krijgt 17 jaar voor moord op Franse journalist

Een rechtbank in Abidjan heeft donderdag een Ivoriaanse politieman tot zeventien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord op de Franse journalist Jean Hélène. De 50-jarige verslaggever van Radio France Internationale werd in oktober met een AK-47 in het achterhoofd geschoten terwijl hij voor het hoofdbureau van politie in Abidjan wachtte om gearresteerde leden van de oppositie te kunnen interviewen.

AP Ned

De politieman, Théodore Sery Dago, schreeuwde dat hij onschuldig was toen een rechter het vonnis voorlas. De rechtbank legde hem ook een boete van 500.000 West-Afrikaanse franc (bijna 800 euro) op en veroordeelde de Ivoriaanse regering tot betaling van 137 miljoen franc (215.360 euro) schadevergoeding aan de nabestaanden van de journalist. De advocaten van Dago kondigden aan in beroep te gaan.

Ivoorkust is in een burgeroorlog die uitbrak na een poging tot staatsgreep in september 2002 in tweeën gedeeld. Het conflict is na ingrijpen van Frankrijk en de Verenigde Naties in juli officieel beëindigd, maar de spanningen zijn nog lang niet geweken. Veel aanhangers van de Ivoriaanse regering in het zuiden betichten Franse en andere buitenlandse journalisten ervan partij te kiezen voor de rebellen, die het noorden en westen van het land in handen hebben.