'Le combat ordinaire' is beste stripverhaal op festival Angoulême

'Le combat ordinaire' van Manu Larcenet is donderdagavond tot 'beste stripverhaal van het jaar' uitgeroepen op het internationale stripfestival van Angoulême. Ook de jonge Belgische stripauteur Renaud Dilles viel in de Franse stripstad in de prijzen.

Belga

In het tekenverhaal 'Le combat ordinaire', uitgegeven door Dargaud, vertelt en tekent Manu Larcenet het verhaal van een jongeman die Parijs verlaat en zich op het platteland vestigt. Hij komt er tot zichzelf en rekent af met enkele 'donkere geesten' uit zijn kindertijd en familie.

Voorts werd in Angoulême de 'prijs van de tekening' uitgereikt aan 'Blacksad' van de Spanjaarden Juanjo Guarnido (tekening) en Juan Diaz Canales (scenario). De strip, ook van Dargaud, transponeert een racistische gemeenschap naar de dierenwereld.

De 'prijs van het scenario' ging naar Neil Gaiman voor de strip 'Sandman, la saison des brumes', uitgegeven bij Delcourt. De jonge Belg Renaud Dilles kreeg in Angoulême de 'prijs van het eerste album' voor 'Betty blues'.

Dit jaar werden op het festival in Angoulême twee nieuwe prijzen in het leven geroepen. De Japanner Naoki Urasawa (Panini comics) kreeg de 'prijs voor de stripserie' en 'l'Anthologie d'A.B. Frost' (éditions de l'An 2) kreeg een prijs omdat het volgens de jury de beste klassieker betreft die opnieuw is uitgegeven.

Tenslotte kreeg ook Zep een prijs in Angoulême omdat hij met zijn 'Titeuf' voor Handicap International volgens de jury de beste publiciteitscampagne in de vorm van een stripverhaal tekende.

Het internationale stripfestival in Angoulême krijgt van donderdag 22 tot en met zondag 25 januari zijn beslag. De winnaar van de 'Grand Prix 2004' van de 31ste editie wordt zaterdag bekend gemaakt.